Riverview Gdańsk. Osiedle mieszkaniowe malowniczo położone nad brzegiem Motławy

2021-07-14 12:17
Osiedle Riverview
Autor: APA Wojciechowski Projekt osiedla Riverview powstał w pracowni APA Wojciechowski

Riverview to kompleks mieszkaniowy, który składa się z siedmiu budynków mieszkalnych z częściami usługowymi wraz z wewnętrznym dziedzińcem. Zabudowa została podzielona na dwa zespoły połączone wspólnym wnętrzem – cztery pierwsze budynki, z widokiem na Główne Miasto, stanowią pierzeję nadwodnego bulwaru, a trzy pozostałe domykają kwartał wzdłuż ulic Angielska Grobla i Dziewanowskiego. Gdańskie apartamentowce z widokiem na rzekę i Stare Miasto zaprojektowała warszawska pracownia APA Wojciechowski.

Spis treści

  1. Architektura osiedla Riverview
  2. Konstrukcja budynków na osiedlu Riverview
  3. Osiedle Riverview - rozwiązania ekologiczne w inwestycji
  4. Gdzie powstało osiedle Riverview?
Osiedle Riverview
Autor: APA Wojciechowski Osiedle Riverview powstało w obrębie ulic Na Stępce, Angielska Grobla i Dziewanowskiego, w bezpośrednim sąsiedztwie Wyspy Spichrzów i Ołowianki

Osiedle Riverview w Gdańsku to apartamentowce z widokiem na rzekę i Stare Miasto. Całość zaprojektowała warszawska pracownia APA Wojciechowski. Inwestorem była firma Vastint Poland, a generalnym wykonawcą CFE Polska. Inwestycja została oddana do użytku w 2020 roku.

Czytaj też:

Osiedle Riverview
Autor: APA Wojciechowski Osiedle Riverview od strony portowej - inspiracją była zabudowa portowa, stąd ceglane elewacje i surowy wygląd

Architektura osiedla Riverview

Teren inwestycji mieści się w obszarze znajdującym się w rejestrze zabytków, istotne więc było takie zaprojektowanie inwestycji, by wpisała się w historyczne otoczenie, ale w nowoczesny sposób. Inspiracje zaczerpnięto z architektury hanzeatyckiej – stąd pionowe podziały i zwieńczenia spadzistymi dachami od strony ulicy Na Stępce, a także z eklektycznej zabudowy mieszczańskiej, której charakter przywołano w dwóch budynkach odtwarzających dawny podział, zapisany również w planie miejscowym.

Zastosowano kilka różnych kolorów ceramiki oraz rodzajów płyt włókno-cementowych, aby odtworzyć i podkreślić efekt historycznego podziału elewacji. Dach wykonano z dachówki ceramicznej o prostej, płaskiej formie, w kolorze czerwieni oraz antracytu. Całość dopełnia stonowana szarość okładzin ram okiennych, elementów obróbek, kominów i balustrad.

Bryły budynków od strony kanału mają zróżnicowaną wysokość – rosną tarasowo w głąb kwartału, są przez to lżejsze w odbiorze i zapewniają atrakcyjny widok z okien mieszkań. Z uwagi na historyczne sąsiedztwo i wyjątkową lokalizację analizie poddano również to, jak Riverview wpisuje się w panoramę miasta z różnych punktów obserwacyjnych. W układzie urbanistycznym obiektu zaprojektowano liczne otwarcia, skierowane na Główne Miasto i Ołowiankę, mimo to tworzy wrażenie zwartej pierzei.

Inwestor zdecydował o niewygradzaniu kompleksu, tak aby stanowił on spójny z otoczeniem, żyjący element miasta. Projektantom zależało również na stworzeniu minimalistycznych detali o wysokiej jakości wykonania, które decydowałyby o współczesności i ponadczasowości architektury, dlatego na fasadach wykorzystano cegłę z polskiej cegielni o ponad 100-letniej tradycji.

Wszystkie budynki są przyjazne dla osób niepełnosprawnych, na osiedle można wjechać po rampie wyposażonej w poręcze, natomiast poziom parterów jest w zasadzie równy z terenem (więc dostęp do wszystkich wind jest komfortowy) podobnie jak wyjścia z wind na wszystkie kondygnacje budynków i do garażu.

Konstrukcja budynków na osiedlu Riverview

Konstrukcje obiektów opierają się w dużej mierze na szkielecie żelbetowym. Mowa tu głównie o przegrodach zewnętrznych, które musiały zapewnić dobre możliwości kotwienia i przenieść ciężar trójwarstwowych fasad z pełną cegłą elewacyjną.

Dachy wykonano w konstrukcji drewnianej, krokwiowej, częściowo również w systemach stalowych. Na uwagę zasługuje także wykonanie garażu podziemnego poniżej poziomu wody gruntowej, w technologii białej wanny.

Osiedle Riverview - rozwiązania ekologiczne w inwestycji

Ważną kwestią projektową było również ekologiczne podejście do inwestycji, dlatego też kompleks został zrealizowany zgodnie z wymaganiami systemu certyfikacji LEED. Postawiono przede wszystkim na takie zagadnienia, jak:

  • lokalizacja inwestycji w dobrze skomunikowanym punkcie miasta, co umożliwia korzystanie ze środków transportu publicznego,
  • wysoka izolacyjność termiczna przegród zewnętrznych,
  • osadzenie okien (dwukomorowych) w warstwach izolacji termicznej, co eliminuje problem mostków cieplnych,
  • wykorzystanie do wykończenia fasad przede wszystkim produktów pochodzenia krajowego, co ograniczyło konieczność dalekich transportów,
  • wykonanie budynków z materiałów o niskiej zawartości lotnych związków organicznych (VOC),
  • zrealizowanie na całym garażu podziemnym zielonego dziedzińca, co zapewnia redukcję tzw. wysp ciepła,
  • zastosowanie linii kroplujących do podlewania roślin.

Ponadto osiedle wyposażono, m.in. w energooszczędne oświetlenie typu LED w częściach wspólnych, wraz z systemem sterowania za pomocą czujników ruchu i systemu DALI, oświetlenie zewnętrzne terenu wraz z systemem sterowania za pomocą czujników zmierzchowych i zegara czasowego, pozwalającego na tworzenie harmonogramów pracy, wodne ogrzewanie rampy zjazdowej do garażu, baterie umywalkowe oszczędzające wodę (perlatory, niski przepływ), zamontowane w ramach wykończenia wnętrz.

Gdzie powstało osiedle Riverview?

Osiedle powstało w obrębie ulic Na Stępce, Angielska Grobla i Dziewanowskiego, w bezpośrednim sąsiedztwie Wyspy Spichrzów i Ołowianki. Inwestycja jest zlokalizowana w dobrze skomunikowanym punkcie, nie leży na perfyferiach miasta, lecz w jego centrum, wobec tego nie ma konieczności dalekich dojazdów.

  • Lokalizacja: ul. Angielska Grobla 34, Gdańsk
  • Realizacja inwestycji: 2017–2020
  • Powierzchnia terenu: 13 661 m²
  • Powierzchnia zabudowy: 11 894 m²
  • Powierzchnia użytkowa: nadziemna z usługami: 21 734 m², podziemna: 9781 m2
  • Kubatura: część nadziemna: 96 216 m³, część podziemna: 33 767 m³
  • Liczba kondygnacji: podziemne: 1, naziemne: 4 (budynek H), 5 (budynek D), 4–6 (budynki A, B i C), 5–6 (budynek F), 6 (budynek E)
  • Parking: podziemny na 265 miejsc
  • Certyfikat: LEED
  • Projekt: architektoniczny: APA Wojciechowski
  • Inwestor: Vastint Poland sp. z o.o.
  • Generalny wykonawca: CFE Polska
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Czytaj więcej