Centrum Dialogu Przełomy

2016-05-25 13:30
Centrum Dialogu Przełomy
Autor: KWK PROMES

Centrum Dialogu Przełomy (CDP) to oddział Muzeum Narodowego w Szczecinie poświęcony najnowszej historii miasta, a zwłaszcza wydarzeniom związanym z oporem wobec komunistycznych władz. Powstał w samym sercu stolicy województwa zachodniopomorskiego, na placu Solidarności. W podziemnych salach wystawowych można zobaczyć filmy, zdjęcia, a także dzieła sztuki na wielkiej interaktywnej wystawie.

Plac Solidarności – historia
Teren inwestycji przed II wojną światową był gęsto zabudowany kamienicami z usługami na parterze. Domy sąsiadowały z placem miasta – Königsplatz (dziś Żołnierza Polskiego), Teatrem Miejskim i gmachem Konzerthausu (dziś w jego miejscu stoi filharmonia). W trakcie alianckich nalotów kwartał został zniszczony, a wspomniane gmachy kultury mocno ucierpiały. Ich ruiny rozebrały już po wojnie władze PRL-owskie. Tak powstała nowa, otwarta przestrzeń w samym centrum miasta, tuż przy Starówce. W grudniu 1970 roku na placu odbył się strajk robotników, w wyniku starć zginęło 16 osób. Ofiary upamiętnia żeliwna rzeźba Anioła Wolności. Teraz miał tu powstać budynek muzeum CDP, na projekt którego został ogłoszony konkurs.

Ciekawy pomysł architektów
Konkurs wygrali architekci z pracowni KWK Promes. Od samego początku mieli oni świadomość, jak bardzo plac jest wpisany w tożsamość Szczecina, i że z tego powodu nie powinien być zabudowany. Dodatkowo muzeum miało powstać w bliskim sąsiedztwie Filharmoni im. Mieczysława Karłowicza, która jest ikoną architektury Szczecina. Oczywiste było, że nowy budynek nie powinien konkurować z niezwykle wyrazistą bryłą sali koncertowej. Tak narodził się pomysł połączenia placu z kwartałem i schowania budynku pod ziemią. Tam, gdzie potrzebna była przestrzeń (szczególnie w miejscach koncentracji ludzi przed wejściami do nowej filharmonii oraz kościołem) zaprojektowano posadzkę na poziomie chodnika. Pozostałe dwa narożniki placu zostały wypiętrzone, po to aby stworzyć namiastkę pierzei i zaznaczyć zarys dawnego kwartału.

Trudne początki
Budowę CDP rozpoczęto w połowie 2012 roku od wielkiego wykopu. Okazało się, że cały plac jest jednym wielkim gruzowiskiem. Pod ziemią odkryto fragmenty piwnic, sklepień, fundamentów dawnych kamienic, a nawet murów obronnych. Na wszystkich etapach prac ziemnych obecny był nadzór konserwatorski, a odnalezione pozostałości były szczegółowo inwentaryzowane.

Dach budynku jest zarazem posadzką placu
Największym wyzwaniem w trakcie realizacji było wykonanie falującego dachu pawilonu. Aby temu sprostać budowę zaczęto od zabezpieczenia wykopu ścianką berlińską. Ze względu na niestabilne podłoże pod całą płytą fundamentową wykonano kolumny gruntowo-cementowe DSM (Deep Soil Mixing). Ziemia z wykopu posłużyła do budowy wzniesienia od strony placu Żołnierza Polskiego. Następnie wylano monolityczną konstrukcję obiektu i wykonano falujący dach pawilonu. W efekcie uzyskano zakładany „miękki” kształt placu. Do wykończenia całości zastosowano zwykłe, betonowe płyty o wymiarach 60 x 60 cm i grubości 8 cm.

Funkcjonalne wnętrze
Układ wnętrz pawilonu jest bardzo prosty. Na poziomie 0 znajduje się szatnia, kasa biletowa, niewielka kawiarenka z zapleczem oraz pomieszczenie ochrony, natomiast pod ziemią ekspozycja, magazyny oraz pomieszczenia techniczne. Do budynku wchodzi się albo poprzez długie zejście wbijające się we „wzniesienie” pawilonu, albo od strony ul. Tadeusza Mazowieckiego. Przestrzeń w budynku jest funkcjonalna, z minimalną liczbą ścian i słupów.

Muzeum Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie – fotorelacja
>>

Architekci o Centrum Dialogu Przełomy >>

Nazwa inwestycji: Centrum Dialogu Przełomy
Lokalizacja: Plac Solidarności, Szczecin
Inwestor: Muzeum Narodowe w Szczecinie
Projektanci: KWK Promes – Robert Konieczny, Michał Lisiński
Generalny wykonawca: Skanska
Powierzchnia całkowita obiektu: 2100 m²
Powierzchnia użytkowa obiektu: 1925 m²
Powierzchnia zabudowy: 1628 m²
Kubatura: 15845 m²
Rozpoczęcie budowy: połowa 2012
Zakończenie budowy: sierpień 2014
Wartość inwestycji: ok. 27 mln zł

Firmy zaangażowane w realizację inwestycji:
QUARTEC – płyty włókno-cementowe z których wykonano powierzchnię elewacji
Sika – posadzka żywiczna
Mercor – drzwi zewnętrzne (ukryte, licowane z elewacją)
Zeromur – drzwi wewnętrzne w holu
ES System – oprawy oświetleniowe w holu
Doka – szalunki
EUROINSBUD – płyty chodnikowe
ACO – odwodnienia liniowe
Kornel Szyndler, Jan Głuszyński – konstrukcja
ker+ 3mr wykonawca – okna
CEGROUP – instalacje
Michał Czasnojć (Redan), Piotr Wysocki, Roman Kaczmarczyk – autorzy wystawy stałej
Trias – generalny wykonawca wystawy stałej

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej