Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego przy Centrum Nauki Kopernik z wiechą

2021-10-01 11:59
Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego
Autor: materiały prasowe Centrum Przewrotu Kopernikańskiego – widok od strony bulwarów wiślanych

Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego (PPK) powstaje obok Centrum Nauki Kopernik. Nowy obiekt będzie funkcjonował jako interdyscyplinarne laboratorium badań. Projekt gmachu powstał we wrocławskiej pracowni Wischer Und Partner Architekci. Jak będzie wyglądał gmach Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego? Co w nim będzie? Aktualności z budowy.

Spis treści

  1. O Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego 
  2. Aktualności z budowy Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego
  3. Podział przestrzeni w budynku PPK
  4. Oryginalna fasada Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego
  5. Finansowanie budowy PPK
  6. Kiedy zakończy się budowa Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego?
  7. Kraków też będzie miał swoje Centrum Nauki
Centrum nauki kopernik (PPK)
Autor: materiały prasowe Wizualizacja Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego, która powstaje tuż obok Centrum Nauki Kopernik

O Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego 

Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego ma być interdyscyplinarnym i międzysektorowym ośrodkiem badawczo-rozwojowym w dziedzinie edukacji. W PPK będą prowadzane badania z zakresu antropologii, edukacji, psychologii i socjologii oraz nowych technologii i nauk inżynieryjnych. Współpracować tu mają ze sobą naukowcy, badacze, praktycy, np. nauczyciele, konstruktorzy, itp. Na podstawie zdobytej wiedzy w pracowni mają powstawać prototypy, innowacyjne rozwiązania z wykorzystaniem nowoczesnych technologii.

Pierwsze prace budowlane na działce w sąsiedztwie Centrum Nauki Kopernik ruszyły w sierpniu 2020 roku. Generalnym wykonawcą Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego w Warszawie została firma Unibep, która wybuduje obiekt za 48,75 mln zł netto. Wykonawca ma 20 miesięcy na wybudowanie gmachu.

Aktualności z budowy Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego

Z końcem września na budynku Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego odbyła się uroczystość zawieszenia wiechy, a to oznacza, że wykonawca inwestycji zakończył prace konstrukcyjne i przystąpił do realizacji kolejnego etapu budowy.

Przez ponad rok budowy powstały: stalowa konstrukcja obiektu, podstawowa elewacja z przeszkleniami, ciągi komunikacyjne, a także pokrycie dachu. Obecnie wykonawca wykonuje ściany wewnętrzne wraz z instalacjami i innymi przyłączami.

Podział przestrzeni w budynku PPK

Przestrzeń warsztatowo-laboratoryjna. Korzystać z niej będą mogły dzieci z opiekunami w ramach różnorakich zajęć, które będą prowadzone przez kompetentnych instruktorów, nauczycieli. Powstaną tu trzy strefy:

  • NO-TECH – gdzie będą odbywać się szkolenia, zajęcia warsztatowe, prace koncepcyjne;
  • LO-TECH – pomieszczenia wyposażone w podstawowy sprzęt laboratoryjny oraz narzędzia.  Będą tu prowadzone zajęcia z biologii, fizyki, chemii i techniki oraz innych dziedzin. W każdym laboratorium ma zmieścić się cała szkolna klasa (do 32 osób). Uczniowie będą mogli tworzyć i testować prototypy, definiować problemy, poszukiwać ich rozwiązań;
  • HI-TECH – to przestrzeń dla zapalonych naukowców, którzy znajdą tu zaawansowane technologie, narzędzia oraz profesjonalny sprzęt laboratoryjny. Będą tu prowadzone nietypowe zajęcia, różnokierunkowe testy naukowe oraz prototypowanie eksponatów i zabawek edukacyjnych.

W Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego zaprojektowano również pomieszczenia focusowe czyli takie gdzie będą prowadzone badania oparte o wywiady, obserwacje czy kwestionariusze. Tutaj będą prowadzone np. obserwacje z wykorzystaniem lustra weneckiego, nagrań audio-video i innych specjalistycznych urządzeń. W obiekcie znajdą się również pomieszczenia, które będą udostępniane partnerom zewnętrznym do realizacji badań z obszaru psychologii oraz spotkań i pracy dydaktycznej pracowników naukowych Ponadto w budynku powstanie duża przestrzeń biurowa, showroom, w którym będą prezentowane osiągnięcia PPK oraz kawiarnia.

Oryginalna fasada Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego

Projekt nowego budynku Kopernika opracowała wrocławska pracownia Heinle, Wischer und Partner Architekci. Budynek ma prostą i lekką bryłę w kształcie prostopadłościanu. Wyróżniać go będzie oryginalna fasada, w postaci wypełnionych powietrzem poduszek z membran ETFE. Nietypowy materiał umożliwi oświetlanie pomieszczeń naturalnym światłem i zrównoważone zużycie energii. Na ostatniej kondygnacji obiektu powstanie zielony dach, na którym znajdą się panele słoneczne i fotowoltaiczne, a także instalacje umożliwiające wykorzystywanie wody deszczowej.

Praca która wygrała w konkursie na najlepszy projekt Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego ma ogromne walory użytkowe i ekologiczne. Materiał, z którego zaprojektowana jest elewacja ma bardzo dobre właściwości energooszczędne i jest proekologiczna. Konkurencja była duża, ale chyba to „przeważyło szalę”. Ten projekt to bardzo dobra odpowiedź na zadany temat – to miał być budynek ekologiczny. Chcielibyśmy wyznaczyć taki trend, aby budynki użyteczności publicznej spełniały coraz wyższe standardy – powiedziała Joanna Kalinowska, dyrektor ds. rozwoju Centrum Nauki Kopernik. – Materiał, który został użyty na elewacje ma bardzo dobre właściwości termiczne i bardzo dobrze przepuszcza światło. Ponadto można go dowolnie kształtować, to również było bardzo ważne. Między innymi dlatego, że pomiędzy Centrum Nauki Kopernik, a Pracownią Przewrotu Kopernikańskiego ma powstać łącznik. W nadesłanych projektach często wyglądał dość „ciężko”, a nam zależy na tym żeby nie przesłaniał widoku i nie zaburzał architektury budynków. Ten materiał ma naprawdę ogromne możliwości. Myślę że architekci z pracowni Wischer Und Partner Architekci zaproponują dobre rozwiązanie – dodała Joanna Kalinowska.

Zagospodarowanie terenu wokół budynku również było zadaniem dla architektów. Według przedstawicieli sądu konkursowego budynek wraz z przestrzenią wokół bardzo ładnie „otwiera się” na Wisłę i dobrze koresponduje z bulwarami wiślanymi.

Powierzchnia nowego budynku zajmie ok. 6000 m². W Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego zmieści się jednocześnie około 600 osób. Budynek będzie mieć trzy kondygnacje naziemne i jedną podziemną. Centrum Nauki Kopernik oraz Pracownię Przewrotu Kopernikańskiego połączy podziemny łącznik.

Projekt siedziby PPK powstał w technologii BIM (Building Information Modeling). Polega ona na modelowaniu budynku w widoku 3D i umożliwia współpracę między architektem, wykonawcą i inwestorem na każdym etapie wykonywania projektu.

Polecany artykuł:

Wdrożenie technologii BIM
Centrum nauki kopernik (PPK)
Autor: UM Warszawa Wizualizacja Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego. Inwestycja Centrum Nauki Kopernik

Finansowanie budowy PPK

Całkowity koszt budowy Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego to ponad 65 mln zł. Projekt „Utworzenie Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego działającej w ramach Centrum Nauki Kopernik” współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 - kwota dofinansowania to 16 765 860,42 zł. Inwestycja jest również współfinansowana ze środków Miasta Stołecznego Warszawy - kwota dofinansowania to 27 690 101 zł. 

Kiedy zakończy się budowa Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego?

Zakończenie budowy Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego przewidziane jest na początek 2023.

Kraków też będzie miał swoje Centrum Nauki

Będzie to Małopolskie Centrum Nauki. Placówka ma być gotowa w 2022 roku. Czytaj więcej.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej