10 okien dopracowanych do perfekcji

2022-09-23 10:39 Materiał sponsorowany

Nowoczesne okna to wielkoformatowe przeszklenia, minimalna grubość profilu i szeroka paleta dostępnych kolorów. Dzięki takim rozwiązaniom można podkreślić indywidualny styl każdego obiektu. Liczą się też efektywność energetyczna i naturalne doświetlenie wnętrz. Jak połączyć design, bezpieczeństwo i funkcjonalność?

Nowa Magdalenka

W przypadku inwestycji położonych w bliskim kontakcie z naturą - zwłaszcza w czasach, w których wreszcie zaczynamy dbać o nasze środowisko – istotne jest aby budynki nie wyróżniały się, a wręcz znikały w otoczeniu. Tak właśnie było w przypadku inwestycji „Nowa Magdalenka”.

W podwarszawskiej miejscowości przy gęsto zalesionej ulicy Jodłowej wybudowany został kompleks 10 budynków, które już w założeniach projektowych miały być zdominowane przez naturę. Powszechne zastosowanie drewna w elewacjach oraz ograniczenie do minimum infrastruktury komunikacyjnej to podstawowe narzędzia, jakie architekt Marcin Czowicki wykorzystał podczas tworzenia projektu.

Również dużym wyzwaniem był dobór stolarki okiennej.

Problemem wielu domów ulokowanych na leśnych działkach jest często niedostatek światła – mówi Marcin Czowicki. W Nowej Magdalence zadbaliśmy o to, żeby do wnętrz docierało jak najwięcej słońca, głównie przez ogromne, osiągające wysokość dwóch kondygnacji przeszklenia prowadzące na tarasy. Wszędzie zastosowaliśmy aluminiowe okna, dzięki czemu ramy mogą być bardzo wąskie, a przeszklenia naprawdę duże.

Nowa Magdalenka Reynaers
Autor: Reynaers Aluminium Kompleks Nowa Magdalenka, architekt Marcin Czowicki

Projektanci postawili na systemy firmy Reynaers Aluminium, które pozwalają na sprostanie takiemu wyzwaniu. System fasadowy CW 50 posłużył do wykonania wysokich, dwukondygnacyjnych przeszkleń, zaś SlimLine 38 został wykorzystany w konstrukcji okien i drzwi. Dzięki takiemu doborowi stolarki okiennej widoczna szerokość profili aluminiowych została ograniczona do minimum. To sprawiło, że nie tylko do wnętrza wpadło więcej światła, ale również surowe, metalowe linie nie przytłoczyły elewacji.

Apartament HiFinity na Śląsku

Umiejętne wykorzystanie potencjału projektu to jedno z największych wyzwań, jakie stają przed architektami wnętrz. Jest to szczególnie trudne w wypadku renowacji, gdzie przestrzeń jest nie tylko już określona, ale często też ograniczona. Nie przestraszyło to jednak twórców z pracowni MMOA, którzy dołożyli wszelkich starań by to duże, ponad dwustumetrowe mieszkanie zamienić w ekskluzywny apartament.

W przypadku chłodnych i uporządkowanych wnętrz świetnym materiałem do wykorzystania w stolarce okiennej jest aluminium. Wąskie, metalowe profile nie tylko świetnie wpisują się w projekt, ale również zapewniają wyjątkową trwałość i jakość godną zaufania. Do wykonania całej stolarki w inwestycji wybrano rozwiązania firmy Reynaers Aluminium.

Centralnym punktem apartamentu został salon, wraz z imponującymi przeszklonymi drzwiami przesuwnymi. Po krótkiej wizycie na jednej z innych realizacji inwestorzy bez wahania zdecydowali się na debiutujący wówczas system HiFinity, który dzięki bardzo smukłemu słupkowi bardzo skutecznie pozwala doświetlić wnętrze. Ponadto zapewnia doskonałe parametry termiczne, dzięki możliwości zastosowania szyby dwukomorowej.

Apartament na Śląsku, architekt MMCA
Autor: Reynaers Aluminium Apartament na Śląsku, architekt MMCA

Philips Light Tower

W dobie mody na styl loftowy i industrialny co raz powszechniejsze stają się renowacje starych budynków fabrycznych i terenów biurowych. Temu samemu wyzwaniu, któremu już wkrótce sprostać będzie musiał m. in. warszawski Służewiec już w 2014 roku stawili czoła architekci z pracowni Diedrendirrix. Ich zadaniem było zrewitalizowanie starych budynków firmy Phillips, wraz z mającą ogromne znaczenie historyczne Wieżą Światła (Lichttoren).

Ze względu na imponujące rozmiary projektu i perspektywę odświeżenia całego kwartału zdecydowano się na kilka odważnych rozwiązań. Najjaśniejszym punktem okazał się budynek biurowy, który otrzymał kompletnie nową fasadę ze ślusarką otworową w kolorze złotym. Pokazem możliwości technicznych Reynaers Aluminium i przykładem świetnej współpracy z projektantami właśnie w tym budynku jest okno przesuwne w pionie wykonane w systemie CP 130. Przeszklona kwatera o wymiarach 4 x 3,5 metra w swojej centralnej części odsuwa się w dół pozwalając na szybką i skuteczną wymianę powietrza, a to wszystko za naciśnięciem jednego przycisku.

Uzupełnieniem projektu jest fasada wykonana w systemie CW 50 z oknami i drzwiami CS 77, które w niektórych apartamentach zostały zamienione na wyjątkowe rozwiązanie drzwi składanych CF 77 z wewnętrzną balustradą. Dzięki tym zabiegom elewacja stanowi jeden monolit tak, jak miało to miejsce przed renowacją.

MAN Corporate Centre

Projekt głównej siedziby firmy powinien być zawsze tworzony starannie i z rozwagą: taki budynek powinien być reprezentacyjny i odzwierciedlać pozycję firmy na polu prowadzonej przez nią działalności. Inwestorzy grupy MAN doskonale znali te założenia, dlatego decydując się na rozbudowę swojej centrali w Monachium skorzystali z pomocy specjalistów z Reynaers Aluminium.

Do projektu obie strony podeszły bez kompromisów, z zamiarem wykorzystania najefektywniejszych rozwiązań. Wizualnie budynek otrzymał formę przenikających się brył, a kompozycję uatrakcyjniła frontowa elewacja z sekcjami pionowymi wykorzystującymi gięte szkło. Fasada budynku została wykonana w systemie CW 86-EF/SG, który gwarantuje świetne parametry termiczne, upraszcza proces instalacji oraz pozwala korzystać ze wszystkich zalet standardowej ściany osłonowej.

Pod kątem rozwiązań technicznych centralnym wydarzeniem są automatyczne okna szufladowe ze zintegrowanymi żaluzjami przeciwsłonecznymi. Gwarantują one bardzo skuteczną wymianę powietrza zachowując przy tym świetne parametry akustyczne. Skrzydła o masie 300 kg otwierane są za pomocą okuć napędzanych elektrycznie, których trwałość w testach laboratoryjnych została określona na ponad 30 tysięcy cykli.

Budynek MAN Corporate Centre to świetny przykład tego jakie efekty przynosi współpraca na wielu płaszczyznach – w tym przypadku dzięki pomocy działu projektowego Reynaers Aluminium inwestor i architekt byli w stanie w sposób elastyczny i kreatywny podejść do rozbudowy siedziby, a efekt z pewnością zasługuje na uznanie.

Philips Light Tower
Autor: Reynaers Aluminium Philips Light Tower, architekt Diedrendirrix
Główna siedziba firmy MAN, Monachium
Autor: Reynaers Aluminium Główna siedziba firmy MAN, Monachium

7even Gardens

Rewitalizacje starych terenów fabrycznych to jeden z ciekawszych oraz stopniowo zyskujących na popularności sposobów na rosnące zapotrzebowanie na lokale mieszkalne. Wchłonięte przez rozrastające się miasta działki zakładów produkcyjnych z czasem stały się bardzo atrakcyjne dla deweloperów, a duża powierzchnia i niska zabudowa budynków stanowi świetną bazę pod stworzenie luksusowych i eleganckich osiedli.

Wręcz ekstremalnym przypadkiem takiego działania jest inwestycja 7even Gardens, która powstała w Belgijskim Leuven na terenie byłej fabryki papierosów. Pracownia Jaspers-Eyers była w stanie całkowicie przeobrazić teren i zmienić jego funkcję z zachowaniem charakterystycznego stylu industrialnego. Jak na ironię centralny punkt starej fabryki zajął park angielski.

Adaptacja terenów industrialnych, a zwłaszcza hal przemysłowych jest dużym wyzwaniem. W budynkach powstałych w czasach przedwojennych głównym źródłem światła były ogromne stalowe okna, które przy próbie adaptacji budynku do warunków mieszkaniowych należy wymienić ze względu na fatalne parametry termiczne. Inwestor zdecydował się na zastąpienie starych przeszkleń systemem ConceptSystem 38-SL, który zapewnia dobrą izolację, a z profilami o widocznej szerokości zaledwie 40 mm świetnie kamufluje się jako system stalowy, kosztując ułamek jego ceny. Dodatkowym zabiegiem estetycznym był wybór opcji dwukolorowego lakierowania proszkowego, dzięki czemu okna są czarne z zewnątrz, ale w środku mają kolor biały dzięki czemu przestrzeń wewnątrz jest jaśniejsza i powiększona optycznie.

7even Gardens, Belgia, architekt Jaspers-Eyers
Autor: Reynaers Aluminium 7even Gardens, Belgia, architekt Jaspers-Eyers

Yacht park

Atrakcyjna działka w centrum miasta to świetna okazja do stworzenia prestiżowego i zapierającego dech w piersiach obiektu. Niezależnie czy chodzi o spektakularny budynek biurowy, czy ekskluzywny apartamentowiec jednego można być pewnym – klienci będą oczekiwać najlepszych rozwiązań.

Nie inaczej było w przypadku gdyńskiego projektu Yacht Park. Zespół sześciu pięciopiętrowych budynków mieszkalnych zlokalizowany został na samym Molo Rybackim – w całym Trójmieście trudno o atrakcyjniejszą lokalizację. Położenie bezpośrednio przy brzegu Zatoki Gdańskiej poza podniesieniem prestiżu inwestycji przyniosło ze sobą jednak spore wyzwanie dla dostawcy stolarki okiennej. Potrzebne było rozwiązanie, które zapewni zarówno doskonałą odporność na siłę parcia wiatru, jak i  trwałość w nieprzyjaznym środowisku wody morskiej. Architektom oraz projektantom udało się to - i wiele więcej.

Współpraca Reynaers Aluminium z inwestorem zaowocowała rozwiązaniem skutecznym oraz estetycznym – budynki zostały zamknięte fasadą półstrukturalną z otwieranymi do środka oknami o ukrytych skrzydłach. Jest to rozwiązanie efektowne, szczelne oraz gwarantujące niezawodność na długie lata – dokładnie tak, jak oczekują tego mieszkańcy. Wejście na taras jest możliwe dzięki drzwiom podnoszono-przesuwnym ConceptPatio 155-LS a do wykonania drzwi wejściowych wykorzystano system MasterLine 8. W całym budynku zastosowano dwukomorowe pakiety szklane, co pozwoliło skutecznie poprawić izolację termiczną.

Yacht Park
Autor: Nate Cook, źródło: Architektura-murator Zespół mieszkaniowo-usługowy Yacht Park w Gdyni, proj. Arch-DEco

MPL Passenger Terminal

W przypadku budynków użyteczności publicznej przez lata dominowały projekty do bólu rozsądne, wręcz pragmatyczne. W ostatnich latach architekci usilnie starają się odwrócić ten trend, dążąc do wtłoczenia w swoje szkice ideę lub myśl przewodnią. Tak właśnie było w przypadku zaprojektowanego przez pracownię JSK Architekci budynku lotniska we Wrocławiu.

Symbolika nowego wrocławskiego lotniska jest jasna i łatwa do rozszyfrowania. Jego funkcja jest w oczywisty sposób związana z lataniem. Ruch ten wyraża się w kształcie trzynastu osobnych, przypominających fale, sekcji dachu. Cała konstrukcja, poruszająca się w dwóch przeciwnych kierunkach, rozciąga się poza pionowy kontur budynku, podnosząc się i obniżając w nieco nieregularnym rytmie. W ten sposób budynek nabiera charakteru, a obszar wejściowy jest zadaszony.

Całość wykończona jest przy użyciu wysokiej jakości materiałów oraz skąpana w świetle wlewającym się przez 11 500 m2 oszklonej fasady. Całość zamontowano na konstrukcji słupowo-ryglowej, o ponadprzeciętnym rozstawie słupów wynoszącym prawie 4 metry. Taka szerokość w połączeniu z masą szyb wynoszącą 310 kg zmusiła konstruktorów do zastosowania nietypowego systemu profili aluminiowych o szerokości 65 mm. Aluminiowa konstrukcja elewacji została przymocowana do stalowej konstrukcji budynku terminala przy użyciu aluminiowych wsporników.

Siedziba Pivexin Technology

Choć wynalazek żarówki pozwolił na chwilę odwrócić się od ogromnych stalowych okien to w obecnych trendach architektonicznych widać powracającą modę na doświetlanie wnętrz biur i hal produkcyjnych światłem słonecznym. Tym razem jednak miejsce kosztownych w produkcji okien zajęły przystępniejsze cenowo systemy stolarki aluminiowej, które poza imponującymi wymiarami gwarantują również doskonałe parametry termiczne.

Zaprojektowany przez pracownię MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology w Babicach koło Raciborza, jest prostym, a jednocześnie spójnym i pięknym obiektem, łączącym różne funkcje i skalę. Przestrzeń biurowa zajmuje frontową część budynku i jest dostępna bezpośrednio od strony głównego parkingu. Magazyn i część produkcyjną wydzielono w jednej dużej przestrzeni, która jest podzielona na dwie sekcje: produkcyjną i wysokiego składowania.

Wybrane systemy fasadowe zapewniły nie tylko dostęp naturalnego światła do wnętrz, ale również przekraczają stawiane jej projektowo wymagania. Dla większości fasad słupowo-ryglowych udało się uzyskać parametr Ucw=0,6 W/m2K przy zastosowaniu szyb Ug=0,5 W/m2K. Podejście do projektu wnętrz obejmuje indywidualne rozwiązania. Najbardziej widocznym „szytym na miarę” rozwiązaniem dla tego obiektu było wykorzystanie systemu CI45 bez pionowych profili.

Terminal lotnisko Wrocław, architekt JSK Architekci
Autor: Reynaers Aluminium Terminal lotnisko Wrocław, architekt JSK Architekci
Budynek firmy Pivexin Technology, Babice koło Raciborza, architekt MUS Architects
Autor: Reynaers Aluminium Budynek firmy Pivexin Technology, Babice koło Raciborza, architekt MUS Architects

Leśna willa w Voorschoten

W czasach wszędobylskiej technologii, nowoczesnych materiałów oraz niemal nieograniczonych możliwości produkcyjnych projekty wykorzystujące tradycyjne metody budowlane są albo dziełem ogromnego przywiązania do tradycji, albo przykładem świadomego formowania otaczającej nas przestrzeni. W przypadku tego budynku zdawać by się mogło, że projektantom przyświecały oba te cele.

Wygląd willi położonej w holenderskim miasteczku Duivenvoorde jest wynikiem lokalnych regulacji środowiskowych dotyczących budowanych budynków – zadaniem projektanta było zastąpienie istniejących w okolicy szklarni budynkami mieszkalnymi, jednak bez szkodliwego wpływu na otoczenie. Jak nietrudno odgadnąć wybór materiałów był oczywisty – dużą część konstrukcji oraz fasadę wykonano z drewna. Co jednak może zaskoczyć do wykonania stolarki okiennej wykorzystano systemy Reynaers Aluminium.

Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę ponieważ są to konstrukcje bardzo trwałe, zaś materiały wykorzystane do produkcji nadają się do wielokrotnego recyklingu, co świetnie wpisuje się w ideologię budowania w zgodzie z naturą. Samo aluminium w budynku nie przytłacza, ponieważ wykorzystano w nim systemy HiFinity oraz specjalny wariant systemu fasadowego CurtainWall 50, które charakteryzują się bardzo wąskimi ramami.

Willa w Voorschoten, Holandia
Autor: Reynaers Aluminium Willa w Voorschoten, Holandia

Varso 1 i 2

Tak prestiżowa lokalizacja i tak prestiżowy projekt to łakomy kąsek dla architektów, wykonawców, ale również dla samych użytkowników. Kompleks trzech budynków Varso Place oferuje na jednej z najlepszych działek w Polsce łączną powierzchnię najmu wynoszącą niemal 150 tysięcy metrów kwadratowych. Takiemu wyzwaniu sprostać mogą tylko najlepsi.

Chociaż na każdej z trzech wież zastosowane zostały zamknięte systemy ścian osłonowych to już w szklano-kamiennych podiach budynków 1 i 2 zaprojektowane zostały okna wychylne, nieocenione w razie potrzeby skutecznej wentylacji pomieszczeń – między innymi pokoi hotelowych, czy siłowni. Materiał na oba niższe budynki dostarczył Reynaers Aluminium.

Okna wychylne zostały umieszczone we wnękach – ten prosty zabieg sprawił, że wentylacja wnętrza jest bardzo efektywna, ale nawet przy mocnych podmuchach wiatr nie wdziera się do środka. Wieże o wysokości 81 i 90 metrów również są wyposażone w system wentylacji od Reynaers Aluminium, jednak tutaj zastosowanie znalazło tzw. skrzydło wentylacyjne. Jest to wąska i wysoka konstrukcja, zabezpieczona od zewnątrz perforowaną blachą – otwarta na oścież zapewnia dopływ świeżego powietrza bez ryzyka przeciągu, nawet na najwyższych kondygnacjach.

Budynki Varso 1 i Varso 2 w Warszawie, proj. HRA Architekci
Autor: Reynaers Aluminium Budynki Varso 1 i Varso 2 w Warszawie, proj. HRA Architekci
Partnerzy
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej