Muzeum Ognia w Żorach - multimedialne muzeum i centrum nauki

2015-05-21 10:26
Muzeum Ognia w Żorach
Autor: OVO Grąbczewscy Architekci

Początkowo miał to być zwyczajny pawilon informacji turystycznej miasta wraz z salą konferencyjną, jednak w trakcie realizacji inwestycji zmieniono jego funkcję. Budynek poświęcono ogniowi, który nierozerwalnie związany jest z historią i tradycją miasta. Sugeruje to zresztą sama jego złociście połyskująca, zygzakowata forma – Muzeum Ognia w Żorach wygląda jak żywe płomienie.

Muzeum Ognia w Żorach – inspiracje

Dlaczego właśnie ogień stał się tematem przewodnim samego projektu bydynku i wyznacznikiem jego funkcji? Związane jest to ściśle z entymologią samej nazwy miasta Żory, jak i corocznej tradycji – efektownych obchodów Święta Ogniowego, dla przypomnienia tragicznego pożaru, który 11 maja 1702 roku niemal doszczętnie strawił miasto.

Inwestycja

Projekt Muzeum Ognia powierzono pracowni architektonicznej OVO Grąbczewscy Architekci (Barbara i Oskar Grąbczewscy) z Katowic. Muzeum Ognia w Żorach otwarto dla zwiedzających, po pięciu latach budowy, na początku grudnia 2014. Przedłużająca się budowa spowodowana była m.in. trudnymi warunkami geotechnicznymi gruntu, który, jak się okazało w trakcie badań, nie nadawał się do posadowienia budynku i wymagał wymiany. Poza tym, był to teren przebiegu miejskich kolektorów kanalizacyjnych i gazociągu. Wyzwaniem była także sama konstrukcja obiektu (żelbetowa), ze względu na dość skomplikowaną bryłę. 

Lśniąca miedź, beton architektoniczny

Jak mówią architekci, metafora ognia posłużyła do zdefiniowania formy obiektu i materiałów wykończeniowych. Ognisty wygląd bydynkowi daje ułożona w dynamiczny wzór elewacja z blachy miedzianej, łączona na rąbek stojący, powlekana lekierem PVDF, który powstrzymuje patynowanie materiału i zachowuje połysk. Zapewnia też odbijanie w elewacji otoczenia i grę światła. W strefie wejściowej zastosowano całkowicie przeszklone ściany, dzięki czemu uzyskano efekt przenikania otoczenia do wnętrza obiektu. Podstawowym materiałem wykończeniowym wnętrz jest beton architektoniczny w naturalnym kolorze. Uzupełaniają go blacha i szkło. Szczególnym elementem wnętrza jest parametryczny sufit podwieszany z barrisolu – tworzy pofałdowaną, nieregularną płaszczyznę opartą na geometrii trójkątów.


Wywiad z architektem Muzeum Ognia


Nazwa inwestycji: Muzeum Ognia Żory
Lokalizacja inwestycji: ul. Katowicka 3, Żory
Autorzy projektu: OVO Grąbczewscy Architekci, architekci Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski
Współpraca autorska: architekci Beata Kosok, Marta Musiał, Agnieszka Krzysztonek, Martyna Wojtuszek
Architektura wnętrz: OVO Grąbczewscy Architekci
Wystawa multimedialna (projekt i realizacja): AdVenture Multimedialne Muzea (projekt i realizacja)
Architektura krajobrazu: OVO Grąbczewscy Architekci
Konstrukcja: Ewa Cylupa i Lucjan Cylupa (I etap), Marek Szmigielski (II etap)
Generalny wykonawca: Voyage Sp. z o.o.
Inwestor: Gmina Żory (I etap projektu), Nowe Miasto Sp. z o.o.
Powierzchnia terenu: 5271 m²
Powierzchnia zabudowy: 386 m²
Powierzchnia użytkowa: 642.0 m²
Powierzchnia całkowita: 707 m²
Kubatura: 1677 m³
Projekt: 2009-2013
Początek inwestycji: 2010
Oddanie obiektu do użytku: 2015
Koszt inwestycji: ok. 8 000 000 zł

Firmy zaangażowane w budowę Muzeum Ognia

Elewacja z miedzi: Grande Group
Lakier do powlekania blachy miedzianej: Euramax
Oświetlenie: ES-System
Sufity podwieszane: Barrisol
Membrany budowlane Tyvek®: DuPont


Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej