Hotel Park Inn

2009-04-16 16:55
Hotel Park INN w Krakowie, ul. Monte Cassino 2
Autor: Jakub Kaczmarczyk Hotel Park INN w Krakowie, ul. Monte Cassino 2

Dynamiczna bryła, pełna ostrych, kontrastowych biało-czarnych pasów z aluminium jest już gotowa. Futurystyczny obiekt, który powstał w bliskim sąsiedztwie Wisły, nieopodal Ronda Grunwaldzkiego będzie się z pewnością wyróżniał na tle zabytkowych budowli Krakowa.

Budynek zaprojektował architekt Jurgen Mayer we współpracy z pracownią Ovotz Design Lab. Dla autorów najważniejszym zamierzeniem było całościowe potraktowanie bryły budynku oraz wnętrz, tak aby wszystkie elementy tworzące architekturę składały się na wrażenie jednorodnej materii. W tym celu stworzony został leitmotiv, który przepływa przez cały budynek. Jest to wstęga wijącej się serpentyny, oplatająca budynek, a następnie przenikająca do jego wnętrza.

Hotel Park Inn
Autor: Jakub Kaczmarczyk Dwie pierwsze kondygnacje zajęły pomieszczenia ogólnodostępne, centrum biznesowe oraz zaplecze hotelu. Tworzą one bazę dla kolejnych 4 pięter pokoi hotelowych, które architekci wpisali w bryłę o kształcie litery L. Od frontu skrzydła hotelowe pozostają znacznie wycofane względem dolnej bazy.

Ciemne pasy elewacji tworzą panele z grafitowego aluminium oraz szkło okien, jasne – panele srebrzyste. Materiał został wybrany ze względu na swoją plastyczność. Panele aluminiowe mogą być dowolnie kształtowane, wycinane i wyginane, dzięki czemu można nimi pokrywać także zagięte płaszczyzny.
Wąż wijący się po budynku odzwierciedla poszczególne funkcje hotelu. Szeroka serpentyna dwóch dolnych kondygnacji jest odbiciem pomieszczeń ogólnodostępnych – restauracji, holu, centrum biznesowego. Na wyższych kondygnacjach serpentyna na elewacji jest cieńsza i bardziej uspokojona. Mieszczą się tam pokoje hotelowe. Mniejsza szerokość węża, a więc i mniejsze okna, mają zapewnić gościom większą prywatność. 

Hotel Park Inn
Autor: Jakub Kaczmarczyk Wstęga oplatająca budynek deformuje bryłę - wybrzusza fragmenty dachu i podcina elementy ścian. Oprócz walorów plastycznych spełnia także określone funkcje.

Nad wnętrzami pracowała pracownia Ovotz Design Lab wraz z partnerem z Hamburga, firmą JOI Design. Elementy z elewacji wprowadzono do wnętrz budynku. Już od progu wije się podobna wstęga. Tworzy ją ciemny pas posadzki, odróżniający się od pozostałego, jasnego kamienia. Ten pas prowadzi w stronę strategicznych punktów: recepcji, holu windowego, restauracji, schodów. W tym ostatnim miejscu przeradza się w stopnie reprezentacyjnej klatki schodowej prowadzącej na piętro centrum biznesowego. Przy recepcji pas zamienia się w kontuar, który przypomina rzeźbę z ciemnego laminatu. Serpentyna we wnętrzu pojawia się też w suficie. Zakola obniżonego sufitu oraz wijące się pasy na podłodze swoim kształtem i kolorem zaznaczają strefę baru i restauracji.

Na 4 kondygnacjach mieszczą się 152 pokoje hotelowe, w tym 2 apartamenty o podwyższonym standardzie i 8 apartamentów Junior. Dodatkowo na każdym piętrze znajduje się pokój dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Pokoje mają mocne akcenty kolorystyczne. Łazienki stanowią pudełka wstawione w przestrzeń pokojów, ich ściany pokrywają jaskrawe kolory, odcinające się od bieli i beżów pozostałych ścian i wyposażenia. Mocne barwy są na każdym piętrze inne i odpowiadają czterem kolorom z logo sieci Park Inn. Każdy korytarz zakończony jest oknem. Wejście do pokoju jest we wnęce, dzięki czemu patrzący na drugi koniec korytarza widzi urywane ciągi ścian, a drzwi znikają. Charakteru dopełniają kolorowe wykładziny oraz oświetlenie ukryte w szczelinach sufitu.

Hotel Park Inn
Autor: Jakub Kaczmarczyk

W centrum biznesowym mieszczącym się na piętrze powstało 1000 mkw. powierzchni konferencyjnej. Kilka mniejszych sal zlokalizowano od frontu. Po przeciwnej stronie budynku powstała duża sala balowa, którą można podzielić na dwie mniejsze poprzez system przesuwnych ścianek działowych. Sercem centrum biznesowego jest foyer, rozciagające się między salami. Jego charakter tworzą wstęgi w posadzce wykonane z dwóch odcieni wykładziny oraz pasy w suficie.

Niemal cały parking został umiejscowiony pod ziemię. Jego ściany zostały wysunięte poza obrys budynku z wszystkich stron, aby maksymalnie powiększyć powierzchnię. Jedynie niewielki parking naziemny powstał na tyłach obiektu.

Dane o hotelu:

  • Lokalizacja: ul. Monte Cassino 2, Kraków
  • Powierzchnia działki: 2995 m2
  • Powierzchnia całkowita: 12 560 m2
  • Powierzchnia użytkowa: 10 685 m2
  • Powierzchnia zabudowy: 2015 m2
  • Wysokość budynku: 20 m
  • Ilość kondygnacji naziemnych: 6
  • Ilość kondygnacji podziemnych: 1 
  • Budowa: 2007-2009
  • Koszt inwestycji: 100 mln PLN  
  • Inwestor: SOF Dębniki Development Spółka z o.o.
  • Obsługa inwestycyjna: GD&K Consulting
  • Projekt budynku: J. Mayer H. Architekten & Ovotz design Lab
  • Projekt wnętrz: JOI Design & Ovotz design Lab 
  • Generalny wykonawca: PORR (Polska) S.A.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej