Nowy basen w Gdańsku

2007-11-12 17:28

Dwukondygnacyjny obiekt o długości 53 metrów i szerokości 45 metrów jest bardzo dużą i zwartą konstrukcją.

Zarząd Mostostalu Gdańsk SA (spółka zależna MG Probud SA) podpisał z Miastem Gdańsk umowę na budowę basenu przy Zespole Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego w Gdańsku Chełmie. Obiekt zlokalizowany będzie przy ul. Chałubińskiego, projektem architektonicznym i konstrukcyjnym zajęli się Elżbieta Andrzejewska i Leszek Kusiak.
Dwukondygnacyjny obiekt o długości 53 metrów i szerokości 45 metrów z uwagi na swoją wynikającą z funkcji kubaturę jest bardzo dużą i zwartą konstrukcją. Aby uniknąć przytłaczającego wrażenia bryła została z umiarem rozczłonowana. Hale basenów przykryto trójdzielnym dachem z dźwigarów z drewna klejonego. Pozostałe dachy przykryto dachem płaskim pokrytym papą bezspoinową. Poziom parteru ukształtowano na dwóch poziomach.
Główne wejście do budynku basenu od strony południowo-zachodniej obiektu zostało architektonicznie podkreślone owalną kawiarenką i wachlarzowymi schodami zewnętrznymi. W hali basenu mieścić się będą trzy niecki basenowe: basen pływacki o wymiarach 25x12,5 metra (5x2,5) i głębokości od 1,35 do 1,8 metra, dwa baseny do nauki pływania o wymiarach 12,5x6,0 i głębokości od 0,9 do 1,1 metra. Największa głębokość basenu umożliwia swobodne pływanie, nawroty podwodne, płaskie skoki ze słupków. Głębokość basenu do nauki pływania umożliwia naukę pływania, zabawy wodne oraz ćwiczenia rehabilitacyjne. Niecki basenów będą żelbetowe i posadowione na elementach konstrukcyjnych. Ściany i dno basenów oraz posadzki wokół basenów i pod natryskami będą wyłożone ceramiką.
Halę basenu obsługiwać będą cztery przebieralnie ogólne i jedna przebieralnia przystosowana dla niepełnosprawnych.
Przy wejściu do korytarza, ciągnącego się wzdłuż przebieralni przewidziano bramkę monitorującą. Zaprojektowano dodatkowe połączenie korytarza z komunikacją zespołu odnowy biologicznej. Systemem kontroli odbywać się będzie automatycznie poprzez karty magnetyczne, zabezpieczenia szafek w przebieralniach, automaty biletowe.
Główne wejście do budynku basenu dla korzystających z obiektu zlokalizowano od strony południowo-zachodniej. Dla uatrakcyjnienia holu wejściowego przewiduje się dodatkowo wgląd na halę basenu na wprost wejścia pod najniższym stopniem galerii. Tutaj też zaprojektowano kawiarenkę dostępną z holu głównego, oraz od strony hali basenu. Nad kawiarenką znajdzie się galeria z wglądem na halę basenu, która przy wzmocnionym ruchu (zawody) pełnić będzie rolę kawiarenki dla widzów. Przy wejściu głównym znajdą się pomieszczenia administracji, salka konferencyjna, recepcja, pomieszczenie dla personelu sprzątającego, oraz sanitariaty ogólne. Na końcu korytarza umieszczone będą pomieszczenia odnowy biologicznej, sauna, gabinet masażu i solarium. Blisko głównego wejścia, przy kasach mamy przeszkloną ścianę z wglądem na halę basenu. Podobną sytuację mamy przy kawiarni, gdzie podniesiono atrakcyjność kawiarenki, uzyskując wgląd poprzez przeszkloną ścianę na nieckę małego basenu. Salę basenu i salę sportową połączono komunikacyjnie uzyskując funkcjonalną całość. Termin realizacji przedsięwzięcia czerwiec 2003, koszt inwestycji ponad 7 mln złotych.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej