- Marzył nam się obiekt, który będzie atrakcyjny nie tylko dla osób odwiedzających nasze miasto, ale także dla mieszkańców Poznania - mówi Piotr Nowakowski, prezes Ferguson Sp. z o.o (inwestor). - Chcieliśmy, aby obok funkcji użytkowych, które niewątpliwe powinna spełniać restauracja i nowoczesny hotel, podkreślony został historyczny charakter tego miejsca. Mamy nadzieję, że XIX–wieczny schron otrzymał odpowiednią oprawę, którą docenią nasi goście.
W poznańskich Naramowicach budynek stoi przy cichej, otoczonej zielenią ulicy, w miejscu, które pozwala uciec od szumu centrum miasta. Na dachu schronu, który łączy dwie kondygnacje, powstał klimatyczny taras, Fortezza dysponuje także zacisznym ogródkiem pełnym kwiatów. Na klientów czeka piwniczka win, umieszczona w jednej z nisz schronu i ogromny piec do wypieku pizzy wykonany z lawy Wezuwiusza - najbardziej znanego wulkanu świata. Odwiedzający będą mieli okazję na bieżąco obserwować proces przygotowania i wypieku pizzy.
Autorem projektu jest biuro architektoniczne ASPA&ZAPA, realizacją inwestycji zajmuje się Skanska.