Co nowego w Rudzie Śląskiej

2007-11-09 12:41

Ruda Śląska - duży ośrodek przemysłowy położony w centralnej części województwa śląskiego jest ważnym węzłem komunikacyjnym Górnego Śląska. Składa się z dziesięciu dzielnic, które poprzez sieć rozwiniętej infrastruktury technicznej i transportowej są zintegrowane w jeden organizm miejski.

Funkcję centrum administracyjnego miasta pełni Nowy Bytom, natomiast centrum handlowo-usługowe rozwija się w dzielnicy Wirek. Od pięciu lat w Rudzie Śląskiej trwa realizacja programu inwestycyjnego, do którego wpisano najważniejsze zadania inwestycyjne na lata 1999-2003. Wśród projektów są m.in. plany zagospodarowania 340 ha terenów strategicznych na obszarze dawnej kopalni "Wawel" i koksowni "Walenty". W tym miejscu przewiduje się usługi, handel oraz zakłady przemysłowe nieuciążliwe dla środowiska. W pobliżu powstanie Drogowa Trasa Średnicowa, a w odległości 6 km, planowane jest skrzyżowanie autostrady A-4.
Jednym z elementów realizacji programu inwestycyjnego było otwarcie Centrum Ruda Śląska Plaza. 
Firma Kraków Plaza Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie wybudowała multikino z 8 salami kinowymi, o powierzchni ok. 3000 m2, 8-torową kręgielnię (bowling) o powierzchni 1000 m2 oraz salon gier na powierzchni około 1200 m2.
Poza tym bogaty kompleks placówek gastronomicznych, kawiarnie i restauracje - łącznie o powierzchni około 1200 m2 oraz 574 miejsca parkingowe.
Powstały delikatesy o powierzchni około 2500 m2 oraz sklep z artykułami AGD o powierzchni 800 m2.
Całość dopełniono zielenią miejską i otwartym placem typu rynek. Ogólna powierzchnia centrum to 22 000 m2. Pod kompleks została zajęta działka o powierzchni (3,5 ha) w dzielnicy Wirek.
Kontynuacją programu inwestycyjnego jest osiedle Magnolia w dzielnicy Ruda.
Osiedle położone jest nieopodal przelotowej drogi do Zabrza, zaledwie 1 km od planowanego węzła z Drogową Trasą Średnicową.
Budowa Drogowej Trasy Średnicowej wymusza na gminie realizację budownictwa zastępczego w zamian za likwidowane mieszkania w pasie budowanej drogi.
Mieszkania straci 100 rodzin.
Osiedle Magnolia to pierwszy etap realizacji budownictwa odtworzeniowego.
Powstało tu 5 budynków, a w każdym z nich 9 mieszkań. Domy zbudowało przedsiębiorstwo budowlane DOMBUD S.A. z Katowic. Budynki wykonano w technologii szkieletu żelbetowego. Koszt inwestycji to 5 mln 100 tys. zł. Kolejne budynki powstawać będą w rejonie ulicy Bukowej.
Remont i modernizacja budynku Urzędu Miejskiego to kolejne przedsięwzięcie zakończone w ubiegłym miesiącu. Budynek urzędu wybudowany 77 lat temu, nigdy nie był remontowany. Utrudnieniem dla mieszkańców było poruszanie się po kilku klatkach schodowych. Od lat występowały też problemy z kanalizacją miejską. Ze względu na niekorzystnie spadki następowało zalewanie piwnic bocznego budynku. Podczas modernizacji zostało wybudowane nowe przyłącze kanalizacyjne. Ponadto wykonano nową instalację ogrzewania, stare i zajmujące dużo miejsca urządzenia zastąpiono nowymi, a zwolnione w ten sposób pomieszczenia wykorzystano na archiwum urzędu.
Usprawniono poruszanie się po budynku głównym i bocznym. W głównym budynku, w miejsce starej klatki schodowej i łącznika, wybudowano nowy łącznik. Jest to przestrzenny, przeszklony hol, w którym oprócz klatki schodowej znajdą się biura najczęściej odwiedzane przez mieszkańców. Zaraz przy wejściu usytuowane jest Biuro Obsługi Mieszkańców oraz kancelaria pocztowa UM.
Powstał także nowy parking dla petentów załatwiających swoje sprawy w urzędzie.
Do tej pory na remont wydano ok. 7 mln 600 tys. zł. Na rok 2002 zaplanowano wydatki w kwocie 1 mln 800 tys. zł. Za te pieniądze zostanie wykonany remont pomieszczeń w bocznym budynku oraz modernizacja elewacji budynku, na którą zaplanowano w przyszłym roku 850 tys. zł.
Przed rozpoczęciem budowy nowego łącznika wykonano szereg niezbędnych, poprzedzających robót, aby później nie kolidowały z prowadzoną budową: m.in. przekładka instalacji (komputerowej, wodno-kanalizacyjnej, c.o., elektroenergetycznej oraz łączności komendy straży miejskiej), wykonano też remonty niektórych pomieszczeń budynku. W czasie remontu sali sesyjnej okazało się, że strop między pierwszym, a drugim piętrem groził zawaleniem. Został więc całkowicie konstrukcyjnie wzmocniony, wystrój wnętrza zaś nawiązuje do wyglądu tej sali z lat przedwojennych.

 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej