Gładź szpachlowa w proszku czy gotowa?

2018-02-21 13:12
Szpachlowanie
Autor: Mariusz Bykowski

Gładź szpachlowa w proszku, którą rozrabia się z wodą jest tradycyjnym materiałem, sprawdzonym i używanym od lat. Na rynku pojawiła się gładź szpachlowa w nowej postaci, jako masa gotowa do użycia. Czy jest od niej lepsza? Porównujemy gładzie szpachlowe. 

gładzie szpachlowe - porównanie gładź szpachlowa w proszku gotowa masa szpachlowa
rodzaj masy  
najczęściej to masa gipsowa, choć może być też cementowa lub cementowo-wapienna. Dodatkami są: kreda, dolomit i plastyfikatory. Dostepne są też masy wzmocnione polimerami.
mieszanina żywicy polimerowej i wypełniaczy (np. białej mączki dolomitowej)
przygotowanie masy najpierw trzeba przygotować czysty pojemnik, w którym masa będzie rozrabiana. Zawartość opakowania miesza się mechanicznie lub ręcznie z podaną na opakowaniu ilością czystej, chłodnej wody do uzyskania jednorodnej mieszaniny i założonej konsystencji. Należy dokładnie przestrzegać proporcji (przeważnie jest to 0.3, 0.4 l wody na kg proszku). Zawsze należy wsypywać suchą mieszankę do wody. Po odczekaniu 5 minut całość należy wymieszać ponownie. Do każdorazowego wykonania mieszanki trzeba używać czystego pojemnika i czystych narzędzi. masa jest gotowa do użycia (fabrycznie rozrobiona), wystarczy ją tylko wymieszać
 zastosowanie na różnego rodzaju tynki, płyty gipsowo-kartonowe oraz podłoża betonowe. Do stosowania na ścianach i sufitach wewnątrz budynków, w pomieszczeniach nienarażonych na działanie wilgoci. na różnego rodzaju tynki, płyty gipsowo-kartonowe oraz podłoża betonowe. Do stosowania na ścianach i sufitach wewnątrz budynków.


potrzebne narzędzia
mieszadło elektryczne wolnoobrotowe
 
mieszadło elektryczne wolnoobrotowe
 grubość warstwy  1 mm - 3 cm  1-3 mm
 czas schnięcia do 24 godzin (w zależności od temperatury otoczenia i wilgotności) do 24 godzin (w zależności od temperatury otoczenia i wilgotności)
czas przydatności masy do użycia  od 1 do 2 godzin  nie ma ograniczeń
przybliżone zużycie ok. 1 kg/1 m2 - warstwa grubości 1 mm
ok. 1,5 kg/1 m2 - warstwa grubości 1 mm
temperatura stosowania  od +5°C do +30°C  od +5°C do +30°C
 opakowania  worki, przykładowe pojemności: 5, 10, 20, 25, 40 kg wiaderka, przykładowe pojemności: np. 1,5, 5, 8, 17, 25, 27 kg
okres przydatności  do 24 miesięcy do 24 miesięcy
 cena   są droższe średnio o 30%
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej