BuroHappold Engineering o projekcie instalacji oraz konstrukcji nowej siedziby NOSPR

2015-05-06 14:30
nospr katowice
Autor: Bartek Barczyk

Projekt nowej siedziby NOSPR, po wygranym, międzynarodowym konkursie architektonicznym powierzono pracowni Konior Studio. Generalnym wykonawcą tego pięknego obiektu został Warbud. BuroHappold Engineering wykonało projekt instalacji oraz konstrukcji tej światowej klasy sali koncertowej.

Głównym projektantem gmachu nowej siedziby NOSPR wraz z otoczeniem jest Tomasz Konior. Gmach o powierzchni całkowitej 35 000m2, to obecnie jedna z najważniejszych i najbardziej nowoczesnych inwestycji kulturalnych w Polsce. Światowej klasy sala koncertowa, serce budowli, mieści prawie 1800 widzów. W tym budynku najważniejsza jest muzyka. To właśnie dlatego największym wyzwaniem dla inżynierów BuroHappold było zaproponowanie rozwiązań wspierających najwyższy, światowy poziom akustyki.

Rozwiązania akustyczne w dużej sali koncertowej w siedzibie NOSPR opracowało biuro projektowe Nagata Acoustics, z kolei akustykę w małej sali koncertowej oraz w studio nagrań opracowała polska firma Pracownia Akustyczna. Aby spełnić ich rygorystyczne wymagania inżynierowie z BuroHappold zbudowali model fizyczny sali w skali 1:10, który posłużył do laboratoryjnego potwierdzenia akustyki wnętrza, opracowanej wstępnie na bazie modelu komputerowego.

Pomysłem zespołu z BuroHappold na zredukowanie poziomu hałasu emitowanego przez urządzenia wentylacyjne w sali koncertowej i studiach nagrań było przeniesienie wentylatorni poza budynek główny, a w studiu nagrań zastosowano drewniane nawiewniki wyporowe, zaprojektowane i wykonane specjalnie na potrzeby tego projektu.

Rozprowadzenie mediów zaprojektowano w pilastrach elewacyjnych, co ograniczyło do minimum przenoszenie hałasu między pomieszczeniami. Salę koncertową otoczono atrium oraz pomieszczeniami pomocniczymi - salami prób, garderobami i salą kameralną dla ok. trzystu osób - mając na uwadze jej odizolowanie od hałasu z zewnątrz. Z tego samego powodu wszystkie ściany oraz zadaszenie wykonano z żelbetu. Inżynierowie BuroHappold zastosowali także rozwiązania umożliwiające ścisłą kontrolę wilgotności powietrza w sali koncertowej, co było szczególnie istotne z uwagi na znajdujące się w niej instrumenty muzyczne.

Śmiała architektonicznie koncepcja szklanej fasady projektu KONIOR STUDIO, znajdującej się przy głównym wejściu do budynku, wymagała także zastosowania niestandardowych rozwiązań konstrukcyjnych. Ściany sali koncertowej zaprojektowano z betonu barwionego na czarno, który nawiązuje do górniczej tradycji Śląska.

Nowa siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach została otwarta w październiku 2014 roku. Wartość tej spektakularnej inwestycji wyniosła 295 mln złotych. Warbud zrealizowal całość w ciągu 30 miesięcy.

BuroHappold otrzymało nagrodę Stowarzyszenia Polska Wentylacja PASCAL 2015 za projekt instalacji.

NOSPR. Sala koncertowa
Autor: Bartek Barczyk NOSPR. Sala koncertowa
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej