Zarządzanie energią oraz znaczenie jakości powietrza wewnątrz pomieszczeń

2008-01-21 11:23

Uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej jakości powietrza wewnątrz pomieszczeń (IAQ) w obiektach gdzie prowadzona jest sprzedaż detaliczna wymaga odpowiedniej strategii: kontroli wilgotności, ciśnienia i wentylacji, nieważne czy jest to hipermarket, mały sklep warzywny, restauracja czy dom towarowy. Sprzedawcy detaliczni mogą skorzystać z usług eksperta od ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji aby odnaleźć optymalną kombinację czynników mikroklimatycznych, zapewniających komfort klienta i pracownika, utrzymanie struktury budynku, a także konserwację energii i redukcję kosztów remontowych.

Emisja gazów cieplarnianych przy produkcji i zużyciu energii elektrycznej jest najpoważniejszym elementem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia. Wydajne systemy HVAC (z angielskiego: heating, ventilation and air conditioning - ogrzewanie, wentylacja i klimatyzacja) zapewniają redukcję kosztów zużycia energii - system osuszający kosztuje cztery razy mniej, niż ręczne usuwanie skroplonej wody z lodówek.

Jednym ze sposobów na redukcję kosztów zużycia energii, poprawiających przy tym IAQ i kontrolujących wilgotność, jest instalacja systemu ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji wraz z układem osuszania powietrza.
Efektywne techniki kontroli wilgotności mogą pomóc w obniżaniu codziennych kosztów operacyjnych na kilka różnych sposobów np. niższe koszty mrożenia, redukcja strat w zapasach poprzez zapewnienie świeżości produktów, zmniejszenie ilości zwolnień chorobowych pracowników, a także obniżenie kosztów obsługi urządzeń.

Konsultanci HVAC współpracują z pracownikami sklepów i konserwatorami urządzeń w celu określenia IAQ, biorąc pod uwagę czas otwarcia, ruch w sklepie, izolację ścian budynku, wilgotność, wpływ kuchni i lodówek w restaruacjach, sklepach, a także określając wpływ procesów unikalnych dla obiektu, takich jak sprzęt elektroniczny, pieczenie czy parzenie kawy. Po oszacowaniu tych elementów, obiekty detaliczne mogą wymagać instalacji systemów i dodatkowych urządzeń osuszających.

Termin "zarządzanie energią" jest używany w celu określenia co zrobić, aby obniżyć ilość energii potrzebnej w działalności, co obniża koszty, zwiększa poziom komfortu i minimalizuje wpływ na środowisko jednocześnie nie zmniejszając jakości.

O tym, jaki wpływ ma IAQ na poziom zadowolenia klientów wiedzą restauratorzy. Wysoka wilgotność i zapachy z kuchni wywołują poczucie dyskomfortu i mogą obniżyć sprzedaż i zyski. Właściwe zarządzanie energią i przeprojektowanie systemu to sposób na utrzymanie wilgotności na ustalonym, niezmiennym poziomie bez konieczności zużycia większej ilości energii. Utrzymanie stałej wilgotności umożliwia zwiększenie temperatury, oszczędzając tym samym energię i zwiększając zyski, a wszystko to bez zmniejszania poziomu komfortu klienta.

Rekomendowane podejście do IAQ
1. Przeprowadzenie audytu obiektu w celu ustalenia poziomu obciążenia systemu HVAC (w sklepie, podstawy użyteczności konsumpcyjnej i wykrycie ewentualnych problemów związanych z poziomem wilgotności).
2. Ustawienie częstotliwości kontroli temperatury i wilgotności, aby jak najbardziej odpowiadały wymaganemu poziomowi wygody klienta i określenie wpływu na komfort i zużycie energii.
3. Modernizacja systemu HVAC, przez dodanie systemów zaawansowanej kontroli, takich jak: podgrzewanie gorącego powietrza do osuszania i określenie wpływu na komfort i zużycie energii.
4. Określenie wymaganych w obiekcie ulepszeń w izolacji powietrza oraz instalacja dodatkowej izolacji, aby zapobiec dostawaniu się do budynku nieklimatyzowanego powietrza.
5. Instalacja specjalnych systemów wentylacyjnych lub central nawiewno - wywiewnych w strefach kuchennych aby usunąć nadmierną wilgoć, zapewnić dopływ świeżego powietrza i uzyskać kontrolę nad przemieszczaniem się zapachów.
6. Ustalenie programu kontroli zapobiegawczych z ekspertem HVAC, w którym byłaby doroczna konserwacja, próba smarowania, restartowanie urządzeń i bieżąca kontrola.

Porady dotyczące konserwacji
1. Przeprowadzanie audytów energetycznych w celu lepszego zrozumienia punktu odniesienia sprawności instalacji w obiekcie.
2. Ustalenie temperatury i wilgotności na poziomie najlepiej odpowiadającym wymaganemu poziomowi konsumpcji.
3. Modernizacja posiadanych systemów HVAC.
4. Kontrola dachu i okien w celu ustalenia wycieków energii.
5. Instalacja izolacji aby zapobiec dostawaniu się nieklimatyzowanego powietrza.
6. Instalacja systemu kontroli oświetlenia i HVAC, wraz z programowalnymi termostatami.

 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej