Rodzaje i montaż pieców kominkowych
Piece kominkowe, potocznie nazywane kozami, wykorzystuje się do ogrzewania miejscowego. W niczym nie ustępują tradycyjnym kominkom z wkładem. Piece wolno stojące tego typu są wydajnymi źródłami ciepła, a w przeciwieństwie do kominków zajmują niewiele miejsca. Jakie są rodzaje pieców kominkowych i warunki ich montażu?
Rodzaje pieców kominkowych
Tradycyjne piece kominkowe na drewno
Urządzenia przystosowane do spalania drewna są najpopularniejsze. Na opał nadaje się najlepiej kaloryczne drewno liściaste, o niskiej wilgotności (maks. 15%). W momencie spalania drewna korpus kozy nagrzewa się, a następnie ciepło oddawane jest bezpośrednio do pomieszczenia. W celu poprawienia sprawności tego typu pieców wolno stojących producenci stosują w nich dwa rozwiązania. Jednym z nich jest możliwość wtórnego spalania, dzięki odpowiedniej konstrukcji i wlotom powietrza, zapewniającym wyższe temperatury spalania. Drugim zaś zastosowanie katalizatora dopalającego spaliny. Piece kominkowe na drewno wyposażone w katalizator są najsprawniejsze - zachodzi w nich całkowite dopalenie gazów, w niższych temperaturach.
Na rynku dostępne są piece kozy, w których proces spalania (moc grzewcza) regulowany jest za pomocą tradycyjnego szybra - polega na zmianie przekroju wylotu spalin. Nieco nowszym rozwiązaniem jest wprowadzenie regulatorów wlotu powietrza do spalania, a najnowszym termostat, który automatycznie reguluje przekrój wlotu powietrza do spalania w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Sprawność dobrego pieca kominkowego na drewno powinna wynosić minimum 60%.
Autor: Vermont Castings/KFD
Piece kominkowe wykonuje się między innymi z żeliwa - z tego materiału powstają kozy tradycyjne w formie
Automatyczne piece kominkowe na pelet
Piece na to ekologiczne paliwo są coraz popularniejsze. Pelet jest granulatem produkowanym ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drewnianych, bez zawartości jakichkolwiek chemicznych zanieczyszczeń. Zaletą peletu jest jego łatwe przechowywanie (w workach foliowych). Piece kominkowe na pelet wyposażone są w pojemnik na opał, dzięki czemu czas palenia po jednorazowym uzupełnieniu peletu może wynosić nawet kilkadziesiąt godzin. Kozy tego typu wyposażone są często w elektroniczne układy sterowania (w tym automatyczne podajniki) - mogą same się rozpalić (zapalarka elektryczna) i automatycznie wyłączyć przy osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu. Urządzenia na pelet oferowane są w szerokim zakresie mocy grzewczej, a ich sprawność może wynosić nawet 90%.
Montaż pieca kominkowego
Piec koza jest dobrym rozwiązaniem, jeśli np. w domu jest za mało miejsca na tradycyjny kominek z wkładem. Piec taki można zainstalować praktycznie w każdym pomieszczeniu. Polecanym miejscem na montaż pieca kominkowego, podobnie zresztą jak tradycyjnego kominka, jest centralny punkt dolnej kondygnacji domu. Takie usytuowanie kozy pozwala na najefektywniejsze jej wykorzystanie. Podstawowym warunkiem montażowym jest podłączenie urządzenia do przewodu kominowego o odpowiednich wymiarach, określonych przez producenta w dokumentacji technicznej. W tylnej części pieca wolnostojącego znajduje się króciec wylotu spalin. Podłączenie między piecem a przewodem kominowym wykonuje się przy pomocy rur stalowych o średnicy odpowiadającej średnicy króćca na piecu kominkowym. Warunkiem montażu pieca kozy jest również sprawnie działająca wentylacja w pomieszczeniu oraz doprowadzenie powietrza do urządzenia, niezbędnego do procesu spalania. Ponadto, dla bezpiecznego użytkowania urządzenia, podłogę przed piecem kominkowym powinno się wykończyć materiałem niepalnym, przynajmniej w odległości 60 cm, np. kamieniem naturalnym czy płytkami ceramicznymi, ewentualnie zabezpieczyć płytą ze szkła hartowanego, stali lub miedzi. Należy też zwrócić uwagę na zachowanie bezpiecznych odległości między piecem kominkowym a materiałami łatwopalnymi (np. meblemi) - odległości te różnią się dla poszczególnych typów pieców (podaje je producent kominków).