Uzdatnianie wody w domu. Czy warto uzdatniać wodę? Czy lepiej wodę filtrować czy zmiękczać? Polecane urządzenia

2020-04-24 14:25
Woda w gminie Wierzbica nadaje się do picia. W Pionkach nadal użytkownicy muszą uważać
Autor: pixabay.com

Uzdatniona woda to przede wszystkim efektywniejsze działanie urządzeń domowych, które mają z nią kontakt. Poza tym właściwe uzdatnianie wody w domu może zapobiec wielu problemom dermatologicznym. Dlaczego opłaca się uzdatniać wodę w domu? Na czym to polega? Jak działają urządzenia do uzdatniania wody i które są najlepsze?

W artykule:

Problem jakości wody w domach

Jakość wody w domach często pozostawia wiele do życzenia, a ma ona ogromne znaczenie dla jakości życia, stanu sprzętów oraz zdrowia. Przede wszystkim woda wpływa na prawidłowe funkcjonowanie instalacji, sprzętów AGD, które mają z wodą kontakt oraz tego, w jakiej kondycji jest nasza skóra i włosy.

W przypadku wody wodociągowej, dostarczanej w uzdatnionej formie przez wodociągi miejskie, najczęstszym problemem dotyczącym jej jakości jest twardość. Wpływa na to duża zawartość soli wapnia oraz magnezu. Dodatkowo w wodzie miejskiej często wyczuwalny jest chlor, pogarszający jej smak i zapach. Z kolei woda z przydomowej studni wymaga uzdatniania, aby móc ją bezpiecznie spożywać – nieuzdatniona woda z własnego ujęcia może zawierać duże ilości żelaza i manganu, amoniaku czy substancji organicznych. Zarówno woda wodociągowa, jak i ze studni może więc wymagać filtracji oraz zmiękczania.

Problem twardej wody występuje prawie w całej Polsce. W jaki sposób można rozpoznać, że mamy do czynienia z twardą wodą?

  • na armaturze i sanitariatach pojawiają się trudne do usunięcia osady z kamienia,
  • spada sprawność urządzeń grzewczych, wzrastają rachunki za ogrzewanie,
  • ubrania po praniu są sztywne, wymagają stosowania płynów zmiękczających,
  • na powierzchni herbaty i na ściankach kubków pojawiają się brązowe osady,
  • rośnie zużycie chemicznych środków myjących, czyszczących i piorących,
  • pojawiają się problemy skórne - skóra wysusza się i podrażnia,
  • urządzenia AGD mające kontakt z wodą często psują się z powodu gromadzącego się na nich kamienia kotłowego lub osadu z kamienia.
Trzeba wiedzieć

Według danych z Głównego Urzędu Statystycznego w 2016 r. z sieci wodociągowej korzystało prawie 91,9% ogółu ludności. W miastach dostęp do wodociągu miało ponad 96,5% ogółu ludności, a na terenach wiejskich 85%. W wielu przypadkach woda z sieci, mimo że jest już uzdatniona, nie spełnia naszych oczekiwań odnośnie twardości, smaku czy zapachu.

uzdatnianie wody w domu
Autor: Getty Images Uzdatniona, odpowiedniej jakości miękka woda ma wpływ na działanie sprzętu AGD, który chroniony jest przed osadzaniem kamienia. Pranie ubrań w zmiękczonej wodzie sprawia, że nie tracą kolorów, nie rozciągają się i są przyjemnie miękkie w dotyku, nawet bez płynu do płukania

Ile szkody wyrządza twarda woda?

W składzie twardej wody znaleźć można spore ilości soli wapnia i magnezu. To te składniki właśnie odpowiadają za szkodliwe działanie twardej wody na użytkowników i dom. Twarda woda:

  • tworzy osady wapienne wewnątrz kotła czy podgrzewacza wody już w temperaturze niewiele ponad 40°C. Szacuje się, że jednorodny osad z kamienia o grubości około 2 mm, powoduje wzrost zużycia paliwa nawet o 25%. Trzeba się spodziewać także częstych awarii urządzenia grzewczego,
  • powoduje szkody w instalacji hydraulicznej - osadzanie się warstw mineralnych w rurach zawęża stopniowo ich światło. Zmniejsza się ciśnienie w instalacji, rury szybciej korodują,
  • może być jedną z przyczyn złej kondycji skóry - przesuszenia skóry, powstawania wyprysków,
  • niekorzystnie wpływa na włosy - włosy stają się suche, matowe i pozbawione objętości,
  • szkodzi ubraniom w trakcie prania - osady twardej wody i detergentów nie są dobrze spłukiwane, przez co ubrania tracą kolor, są sztywniejsze, szybciej się niszczą,
  • niszczy sprzęt AGD - pralkę, zmywarkę, ekspres do kawy, czajnik elektryczny - kamień osadza się wewnątrz urządzeń.
Warto wiedzieć

Jeśli korzystamy z miejskiego wodociągu, u dostawcy wody możemy dowiedzieć się, jaki jest poziom jej twardości. Jeśli natomiast korzystamy z wody z własnego ujęcia, należy wodę przebadać pod kątem twardości i zanieczyszczeń, jak mangan, siarkowodór i żelazo. Większość specjalistycznych laboratoriów przeprowadza testy jakości wody. Również firmy sprzedające sprzęt do uzdatniania wody oferują podobne testy dla wody studziennej lub stwierdzające twardość w wodzie wodociągowej.

Uzdatnianie wody w domu - zmiękczanie

Sposobem na twardą wodę w domu jest jej zmiękczenie. Służą do tego różnego rodzaju urządzenia, popularnie zwane zmiękczaczami. Są przeznaczone specjalnie do użytku domowego, a ich zadaniem jest usuwanie z wody jonów wapnia i magnezu, nadających twardość. Miękka woda jest znakomitym rozpuszczalnikiem. Dobrze sobie radzi z wszystkimi detergentami, środkami czystości i kosmetykami, dzięki czemu zużywa się ich mniej. Ponadto miękka woda jest dobra do picia - zawartość sodu w wodzie zmiękczonej nie przekracza dopuszczalnej normy dla wody pitnej. Wypijając dziennie 3 litry wody miękkie, dostarczamy organizmowi 344,4 mg sodu, co odpowiada około 0,87 g soli kuchennej. Jest to przykładowa ilość sodu zawarta w jednej kromce chleba. Mitem jest zatem stwierdzenie, że woda miękka ma słony smak.

Montaż zmiękczacza wody

Zmiękczacz wody montuje się w domu na głównym przyłączu wody zimnej. Instalację najlepiej przeprowadzić na etapie budowy domu, ewentualnie modernizacji. Gdy zmiękczacz będzie zasilany wodą z własnego ujęcia należy go umiejscowić w miarę możności blisko hydroforu. Urządzenie musi być zainstalowane blisko odpływu kanalizacyjnego, do którego wężem będą odprowadzane popłuczyny powstające w procesie zmiękczania wody. Urządzenia wymaga również podłączenia do gniazdka elektrycznego.

Instalując zmiękczacz przed podgrzewaczem wody lub kotłem należy również zwrócić uwagę, aby temperatura wody w miejscu podłączenia nie przekraczała 49ºC. Zbyt gorąca woda mogłaby doprowadzić do zniszczenia elementów zaworu sterującego i żywicy jonowymiennej. Aby zapobiec cofnięciu się gorącej wody na zmiękczacz, między zmiękczaczem a podgrzewaczem wody lub kotłem zaleca się zainstalować zawór zwrotny.

Jak działa zmiękczacz wody?

Zmiękczanie wody, czyli zastępowanie kationów wapnia i magnezu jonami sodu, odbywa się w złożu jonowymiennym. Woda zmiękczana jest na bieżąco w momencie jej poboru.

Użytkowanie zmiękczacza wody

W trakcie eksploatacji urządzenia okresowo dochodzi do regeneracji złoża jonowymiennego. W tym celu urządzenie przepłukuje się solanką - roztworem wody i soli tabletkowej. W nowoczesnych zmiękczaczach wody proces regeneracji złoża uruchamia się automatycznie, w wyniku którego złoże powtórnie ładuje się jonami sodu. Regeneracja zachodzi zawsze w godzinach najmniejszego poboru wody, czyli przeważnie w nocy. Trwałość złoża jest obliczana na kilkanaście lat, w zależności od wyjściowej jakości wody.

Uzdatnianie wody - filtrowanie czy zmiękczanie

Trzeba wiedzieć, że kompleksowe uzdatnianie wody polega zarówno na jej zmiękczaniu, jak i filtrowaniu, ale są to dwa różne procesy, realizowane najczęściej przez dwa różne urządzenia. Zmiękczacz eliminuje z wody jony wapnia i magnezu. Natomiast filtrowanie wody pozbawia ją chloru, chemikaliów, zanieczyszczeń bakteryjnych, mechanicznych i realizowane jest przez urządzenia wyposażone w filtry mechaniczne, węglowe, mikrobiologiczne lub systemy odwróconej osmozy. 

Woda z wodociągów jest już uzdatniana i zdatna do picia, jednak najczęściej jest również twarda. W takim przypadku lepiej jest zastosować zmiękczacz. Zanim jednak wybierzemy konkretne urządzenie do uzdatniania wody, warto sprawdzić jej jakość w wodociągach lub też zbadać, jeśli chodzi o wodę ze studni.

Uzdatnianie wody - zmiękczanie i filtrowanie w jednym urządzeniu

Na rynku pojawiły się urządzenia do uzdatniania wody, które łączą funkcje zmiękczania z filtrowaniem. Wyposażone są zarówno w żywicę jonowymienną oraz węgiel aktywny. Woda, wpływając do urządzenia, w pierwszej kolejności filtrowana jest węglem aktywnym, który usuwa m.in. związki chloru, psujące smak i zapach wody. Następnie woda przepływa przez żywicę jonowymienną, która ją zmiękcza.
To rozwiązania zapewnia najlepszą jakość wody. Nie trzeba już wybierać między wodą miękką, a czystą i zdrową, czy montować dwa urządzenia. Teraz można mieć wodę o wszystkich tych właściwościach z jednego urządzenia.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Czytaj więcej