Uzdatnianie wody w domu. Czy warto uzdatniać wodę? Czy lepiej wodę filtrować czy zmiękczać? Polecane urządzenia

2020-04-24 14:25
Woda w gminie Wierzbica nadaje się do picia. W Pionkach nadal użytkownicy muszą uważać
Autor: pixabay.com

Uzdatniona woda to przede wszystkim efektywniejsze działanie urządzeń domowych, które mają z nią kontakt. Poza tym właściwe uzdatnianie wody w domu może zapobiec wielu problemom dermatologicznym. Dlaczego opłaca się uzdatniać wodę w domu? Na czym to polega? Jak działają urządzenia do uzdatniania wody i które są najlepsze?

W artykule:

Problem jakości wody w domach

Jakość wody w domach często pozostawia wiele do życzenia, a ma ona ogromne znaczenie dla jakości życia, stanu sprzętów oraz zdrowia. Przede wszystkim woda wpływa na prawidłowe funkcjonowanie instalacji, sprzętów AGD, które mają z wodą kontakt oraz tego, w jakiej kondycji jest nasza skóra i włosy.

W przypadku wody wodociągowej, dostarczanej w uzdatnionej formie przez wodociągi miejskie, najczęstszym problemem dotyczącym jej jakości jest twardość. Wpływa na to duża zawartość soli wapnia oraz magnezu. Dodatkowo w wodzie miejskiej często wyczuwalny jest chlor, pogarszający jej smak i zapach. Z kolei woda z przydomowej studni wymaga uzdatniania, aby móc ją bezpiecznie spożywać – nieuzdatniona woda z własnego ujęcia może zawierać duże ilości żelaza i manganu, amoniaku czy substancji organicznych. Zarówno woda wodociągowa, jak i ze studni może więc wymagać filtracji oraz zmiękczania.

Problem twardej wody występuje prawie w całej Polsce. W jaki sposób można rozpoznać, że mamy do czynienia z twardą wodą?

  • na armaturze i sanitariatach pojawiają się trudne do usunięcia osady z kamienia,
  • spada sprawność urządzeń grzewczych, wzrastają rachunki za ogrzewanie,
  • ubrania po praniu są sztywne, wymagają stosowania płynów zmiękczających,
  • na powierzchni herbaty i na ściankach kubków pojawiają się brązowe osady,
  • rośnie zużycie chemicznych środków myjących, czyszczących i piorących,
  • pojawiają się problemy skórne - skóra wysusza się i podrażnia,
  • urządzenia AGD mające kontakt z wodą często psują się z powodu gromadzącego się na nich kamienia kotłowego lub osadu z kamienia.
Trzeba wiedzieć

Według danych z Głównego Urzędu Statystycznego w 2016 r. z sieci wodociągowej korzystało prawie 91,9% ogółu ludności. W miastach dostęp do wodociągu miało ponad 96,5% ogółu ludności, a na terenach wiejskich 85%. W wielu przypadkach woda z sieci, mimo że jest już uzdatniona, nie spełnia naszych oczekiwań odnośnie twardości, smaku czy zapachu.

uzdatnianie wody w domu
Autor: Getty Images Uzdatniona, odpowiedniej jakości miękka woda ma wpływ na działanie sprzętu AGD, który chroniony jest przed osadzaniem kamienia. Pranie ubrań w zmiękczonej wodzie sprawia, że nie tracą kolorów, nie rozciągają się i są przyjemnie miękkie w dotyku, nawet bez płynu do płukania

Ile szkody wyrządza twarda woda?

W składzie twardej wody znaleźć można spore ilości soli wapnia i magnezu. To te składniki właśnie odpowiadają za szkodliwe działanie twardej wody na użytkowników i dom. Twarda woda:

  • tworzy osady wapienne wewnątrz kotła czy podgrzewacza wody już w temperaturze niewiele ponad 40°C. Szacuje się, że jednorodny osad z kamienia o grubości około 2 mm, powoduje wzrost zużycia paliwa nawet o 25%. Trzeba się spodziewać także częstych awarii urządzenia grzewczego,
  • powoduje szkody w instalacji hydraulicznej - osadzanie się warstw mineralnych w rurach zawęża stopniowo ich światło. Zmniejsza się ciśnienie w instalacji, rury szybciej korodują,
  • może być jedną z przyczyn złej kondycji skóry - przesuszenia skóry, powstawania wyprysków,
  • niekorzystnie wpływa na włosy - włosy stają się suche, matowe i pozbawione objętości,
  • szkodzi ubraniom w trakcie prania - osady twardej wody i detergentów nie są dobrze spłukiwane, przez co ubrania tracą kolor, są sztywniejsze, szybciej się niszczą,
  • niszczy sprzęt AGD - pralkę, zmywarkę, ekspres do kawy, czajnik elektryczny - kamień osadza się wewnątrz urządzeń.
Warto wiedzieć

Jeśli korzystamy z miejskiego wodociągu, u dostawcy wody możemy dowiedzieć się, jaki jest poziom jej twardości. Jeśli natomiast korzystamy z wody z własnego ujęcia, należy wodę przebadać pod kątem twardości i zanieczyszczeń, jak mangan, siarkowodór i żelazo. Większość specjalistycznych laboratoriów przeprowadza testy jakości wody. Również firmy sprzedające sprzęt do uzdatniania wody oferują podobne testy dla wody studziennej lub stwierdzające twardość w wodzie wodociągowej.

Uzdatnianie wody w domu - zmiękczanie

Sposobem na twardą wodę w domu jest jej zmiękczenie. Służą do tego różnego rodzaju urządzenia, popularnie zwane zmiękczaczami. Są przeznaczone specjalnie do użytku domowego, a ich zadaniem jest usuwanie z wody jonów wapnia i magnezu, nadających twardość. Miękka woda jest znakomitym rozpuszczalnikiem. Dobrze sobie radzi z wszystkimi detergentami, środkami czystości i kosmetykami, dzięki czemu zużywa się ich mniej. Ponadto miękka woda jest dobra do picia - zawartość sodu w wodzie zmiękczonej nie przekracza dopuszczalnej normy dla wody pitnej. Wypijając dziennie 3 litry wody miękkie, dostarczamy organizmowi 344,4 mg sodu, co odpowiada około 0,87 g soli kuchennej. Jest to przykładowa ilość sodu zawarta w jednej kromce chleba. Mitem jest zatem stwierdzenie, że woda miękka ma słony smak.

Montaż zmiękczacza wody

Zmiękczacz wody montuje się w domu na głównym przyłączu wody zimnej. Instalację najlepiej przeprowadzić na etapie budowy domu, ewentualnie modernizacji. Gdy zmiękczacz będzie zasilany wodą z własnego ujęcia należy go umiejscowić w miarę możności blisko hydroforu. Urządzenie musi być zainstalowane blisko odpływu kanalizacyjnego, do którego wężem będą odprowadzane popłuczyny powstające w procesie zmiękczania wody. Urządzenia wymaga również podłączenia do gniazdka elektrycznego.

Instalując zmiękczacz przed podgrzewaczem wody lub kotłem należy również zwrócić uwagę, aby temperatura wody w miejscu podłączenia nie przekraczała 49ºC. Zbyt gorąca woda mogłaby doprowadzić do zniszczenia elementów zaworu sterującego i żywicy jonowymiennej. Aby zapobiec cofnięciu się gorącej wody na zmiękczacz, między zmiękczaczem a podgrzewaczem wody lub kotłem zaleca się zainstalować zawór zwrotny.

Jak działa zmiękczacz wody?

Zmiękczanie wody, czyli zastępowanie kationów wapnia i magnezu jonami sodu, odbywa się w złożu jonowymiennym. Woda zmiękczana jest na bieżąco w momencie jej poboru.

Użytkowanie zmiękczacza wody

W trakcie eksploatacji urządzenia okresowo dochodzi do regeneracji złoża jonowymiennego. W tym celu urządzenie przepłukuje się solanką - roztworem wody i soli tabletkowej. W nowoczesnych zmiękczaczach wody proces regeneracji złoża uruchamia się automatycznie, w wyniku którego złoże powtórnie ładuje się jonami sodu. Regeneracja zachodzi zawsze w godzinach najmniejszego poboru wody, czyli przeważnie w nocy. Trwałość złoża jest obliczana na kilkanaście lat, w zależności od wyjściowej jakości wody.

Uzdatnianie wody - filtrowanie czy zmiękczanie

Trzeba wiedzieć, że kompleksowe uzdatnianie wody polega zarówno na jej zmiękczaniu, jak i filtrowaniu, ale są to dwa różne procesy, realizowane najczęściej przez dwa różne urządzenia. Zmiękczacz eliminuje z wody jony wapnia i magnezu. Natomiast filtrowanie wody pozbawia ją chloru, chemikaliów, zanieczyszczeń bakteryjnych, mechanicznych i realizowane jest przez urządzenia wyposażone w filtry mechaniczne, węglowe, mikrobiologiczne lub systemy odwróconej osmozy. 

Woda z wodociągów jest już uzdatniana i zdatna do picia, jednak najczęściej jest również twarda. W takim przypadku lepiej jest zastosować zmiękczacz. Zanim jednak wybierzemy konkretne urządzenie do uzdatniania wody, warto sprawdzić jej jakość w wodociągach lub też zbadać, jeśli chodzi o wodę ze studni.

Uzdatnianie wody - zmiękczanie i filtrowanie w jednym urządzeniu

Na rynku pojawiły się urządzenia do uzdatniania wody, które łączą funkcje zmiękczania z filtrowaniem. Wyposażone są zarówno w żywicę jonowymienną oraz węgiel aktywny. Woda, wpływając do urządzenia, w pierwszej kolejności filtrowana jest węglem aktywnym, który usuwa m.in. związki chloru, psujące smak i zapach wody. Następnie woda przepływa przez żywicę jonowymienną, która ją zmiękcza.
To rozwiązania zapewnia najlepszą jakość wody. Nie trzeba już wybierać między wodą miękką, a czystą i zdrową, czy montować dwa urządzenia. Teraz można mieć wodę o wszystkich tych właściwościach z jednego urządzenia.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej