Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu. Na budynku CKU zawisła wiecha

2012-05-28 16:33
Wrocławski Uniwersytet Ekonomiczny, wiecha na CKU
Autor: Skanska SA

Centrum Kształcenia Ustawicznego (CKU) to obiekt dydaktyczny, który budowany jest na terenie Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Generalny wykonawca, Skanska zakończył już roboty konstrukcyjne i tym samym na budynku zawisła symboliczna wiecha. Ciekawym rozwiązaniem architektonicznym jest taras rekreacyjny, który w okresie letnim będzie pełnił rolę ogródka. Inwestycja o wartości ponad 20 mln złotych, ma zostać ukończona we wrześniu 2012 roku.

Centrum Kształcenia Ustawicznego (CKU), to obiekt dydaktyczny, którego inwestorem jest wrocławski Uniwersytet Ekonomiczny. Generalny wykonawca, Skanska zakończył właśnie prace konstrukcyjne i tym samym, 25 maja na budynku zawisła symboliczna wiecha.

Przeczytaj również: Green Towers. Nowy biurowiec we Wrocławiu

Uniwersytet Ekonomiczny a CKU

Budowane na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego CKU (Centrum Kształacenia Ustawicznego) będzie integralną częścią uniwersytetu. Obiekt będzie trzykondygnacyjnym budynkiem o prostej bryle z pioniowym podziałem okien. Wejście główne do budynku będzie miało szklaną fasadę połączoną ze ścianą w mocnym czerwonym kolorze. Budynek będzie miał podziemny garaż na 53 miejsca postojowe. Wysoki na 3 metry budynek CKU, będzie miał pomieszczenia użytkowe rozmieszczone na 2,6 metrów powyżej poziomu terenu. Na parterze obiektu zostanie wybudowana m.in. sala konferencyjna na 100 osób, z możliwością podziału na dwie mniejsze. Na tym poziomie, Skanska wybuduje również pomieszczenia administracyjne, pokoje kadry nauczycielskiej oraz klubo-kawiarnię z wejściem na taras rekreacyjny, który w okresie letnim może pełnić rolę ogródka. Ponadto, na parterze budynku znajdą się szatnie, zaplecze sanitarne i techniczne. W centralnej części CKU zostanie wybudowana reprezentacyjna klatka schodowa ze świetlikiem dachowym, który pośrednio doświetli przestrzenie komunikacyjne. Na parterze nowo budowanego obiektu, znajdzie się łącznie 18 sal audytoryjnych, na 49 osób każda. Nad częścią dydaktyczną zostanie położony zielony dach, który będzie tworzyła ekstensywna zieleń, zamocowana na żelbetowym stropie.

Budynek CKU wyzwaniem dla inżyniera

Nowo budowany obiekt był wyzwaniem dla wykonnawcy. Przy betonowaniu schodkowej płyty Sali audytoryjnej roboty budowlane trwały 12 godzin non-stop. W ramach tego etapu realizacji, budowlańcy zamontowali nad Salą dźwigary ze świrkowego drewna klejownego o rozpiętości 21 metrów. Warto zaznaczyć, że ciekawym rozwiazaniem przy budowie, było wykonanie reprezentacyjnej klatki ze schodami zbiegowymi na planie elipsy.

Aktualnie Skanska prowadzi roboty wykończeniowe wewnątrz budynku. Przed wykonawcą jeszcze wykonanie sufitów podwieszanych, położenie płytek i wykładzin, malowanie oraz biały montaż. Równocześnie budowlańcy prowadzą roboty przy elewacji oraz zagospodarowaniu terenu wokół budynku. Obiekt będzie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wykonawca prognozuje, że budynek zostanie przekazany inwestorowi (Uniwersytet Ekonomiczy we Wrocławiu) z końcem września, czyli przed rozpoczęciem nowego roku akademickiego. Koszt realizacji to 22 mln złotych.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej