Stary dom w Katowicach już nie straszy! Architekci zmienili go nie do poznania. Zobacz, jak kostka PRL wygląda po przebudowie

2023-12-05 14:52

Po przebudowie dom kostka z czasów PRL zmienił się w wygodne, nowoczesne mieszkanie. Architekci zadbali o to, żeby ze starego domu wydobyć wszystkie zalety funkcjonalnego układu. Dzięki nowym materiałom wykończeniowym oraz zmianie układu okien uzyskano współczesny charakter budynku.

Lampy z duszą. Radosław Nakonowski daje industrialnym perełkom drugie życie

PRL-owska kostka w Katowicach

Dom znajduje się w Katowicach-Brynowie na osiedlu Zgrzebnioka, uważanym za najelegantsze i prestiżowe w całych Katowicach. Ten stary dom miał wiele szczęścia. Jego nowymi właścicielami zostali architekci. Wiedzieli ile można wycisnąć ze starej PRL-owskiej kostki.

Mimo wielu wad stare domy kostki mają zazwyczaj bardzo funkcjonalny układ pomieszczeń, co jest ich dużą zaletą. Mniej szczęśliwa była działka na której stał dom kostka. Ogród znajdujący się w głębi działki wychodzi na stronę północną, a najlepsze oświetlenie południowo-zachodnie mają obie elewacje od strony ulic. Stan techniczny budynku był zadowalający, całkiem duże pomieszczenia dobrze nasłonecznione, więc pomysłem na metamorfozę było zastosowanie nowoczesnych materiałów wykończeniowych i dostosowanie funkcji domu do potrzeb nowych właścicieli.

Metamorfoza kostki z niesamowitym efektem

W trakcie remontu zerwano wszystkie podłogi, tynki, posadzki – zostawiono nagą skorupę domu. Na pierwszy ogień poszły też elewacje. Wcześniej były dość monotonne, bo miały identyczne, duże trójskrzydłowe okna. Budynek brzydko się starzał. Architekci postanowili zachować bez zmian kształt bryły i jedynie dzięki nowym materiałom wykończeniowym oraz zmianie układu okien uzyskać współczesny wyraz budynku.

Metamorfoza miała też na celu nadanie kostce minimalistycznego charakteru. Stąd nowe okna to szara ślusarka aluminiowa, większość z nich stanowią duże tafle szkła bez jakiegokolwiek podziału.

Architekci postanowili podejść do rozmieszczenia i wielkości okien w sposób funkcjonalny. Wcześniej identyczne przeszklenia doświetlały wnętrza niezależnie od stron świata i rodzaju pomieszczenia. Przeanalizowano potrzeby związane z doświetleniem i w efekcie większość okien zmieniła proporcje.

Pierwotnie kuchnia miała jedno wielkie okno, po remoncie zastąpiły je dwa horyzontalnie umieszczone bezpośrednio nad blatami (pod wiszącymi szafkami), dzięki czemu światło wpada teraz dokładnie tam, gdzie jest najbardziej potrzebne – na blaty. Nowe okno dało kuchni otwarcie na ogród, czego wcześniej nie miała.

Jedna z sypialni na piętrze zyskała w miejscu zwykłego okna portfenetr, a łazienki zamiast małych kwadratowych okienek - duże i poziome okna.

Dom kostka z nową elewacją

Kolorystyka bryły domu utrzymana jest w szarości – jasna, zbliżona do bieli barwa pokrywa elewacje, ciemny grafit zaś niski cokół. Ocieplającymi całość akcentami są wstawki z jasnego drewna, a właściwie z wodoodpornego laminatu imitującego tek.

Dawny przeszklony balkon włączono do wnętrza domu, a przeszklenia zastąpiono oknami. Dopełnieniem przebudowanej bryły kostki stały się nowoczesne, minimalistyczne detale: balustrady z hartowanego szkła umieszczone na balkonie nad wykuszem oraz towarzyszące portfenetrom, a także nowe schody wejściowe w formie gładkich płaszczyzn.

Oceńcie sami jak wygląda ta metamorfoza PRL-owskiej kostki w Katowicach

Nowe otwarte wnętrze PRL-owskiej kostki

Największą odmianę przeszły wnętrza domu kostki. Po metamorfozie parter jest otwartą przestrzenią. Wyburzono większość ścian. Konstrukcyjnie było to możliwe, bo wewnętrzną ścianę nośną zastąpił podciąg. Nawet jedyne zamknięte pomieszczenie parteru – łazienkę – starano się włączyć w przestrzeń parteru, domykając ją od góry pasami szkła.

Ściany i drzwi łazienki pokrywa drewno tekowe więc łazienka wygląda jak duża szafa, a nie oddzielne pomieszczenie.

Salon jest całkowicie otwarty na jadalnię. Z salonu przez duże okno balkonowe otwartego holu widać ogród. 

Większość mebli w nowym domu zaprojektował sam właściciel architekt. Stół w jadalni ma niebywale cienki drewniany blat. Z kolei stoliki kawowe w salonie nawiązują do wzornictwa lat 60. – przypominają słynne „nerki”, które wówczas królowały w domach.

Przebudowany dom kostka w Katowicach trzyma konsekwencję projektową i materiałową. Zarówno wnętrza, jak i bryła mają zbliżoną kolorystykę. Zastosowano w nich też podobne materiały. Wszystko to nadaje im spójny charakter. Efekt powiększenia powierzchni uzyskano przez wyburzenie ścian wewnętrznych, łączenie mebli ze ścianami, otwieranie pomieszczeń na ogród za pomocą dużych okien i jasną kolorystykę.

Listen on Spreaker.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Czytaj więcej