Walończyk w Szklarskiej Porębie

2009-08-26 17:38
Zespół hotelowo-apartamentowy Walończyk
Autor: Religa Development Group

Przy granicy ze Szklarską Porębą, w miejscowości Piechowice, firma Religa Development Group zamierza wybudować kompleks hotelowo-apartamentowy Walończyk. Termin rozpoczęcia prac planowany jest na drugą połowę 2010 r.

Nazwa kompleksu to odwołanie do Walończyków, Walonów - ludu romańskiego, słynącego z poszukiwania, przetwarzania i wydobywania bogactw naturalnych. Dotarli m.in. do Szklarskiej Poręby i Piechowic i osiedlili się tam.

Jak zapowiada deweloper Walończyk będzie jednym z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce. Twórcą projektu jest austriacki architekt Philip Lutz. Budynek zaprojektowany "w zgodzie z naturą", wykorzystywał będzie elementy alternatywnych źródeł pozyskiwania energii (np. ciepło geotermalne, solary).

W kompleksie znajdzie się w sumie 225 miejsc noclegowych. Pokoje i apartamenty zostaną rozmieszczone na czterech kondygnacjach. Na terenie Walończyka zaprojektowano także restaurację, bary hotelowe na 205 miejsc, centrum konferencyjno-szkoleniowe, centrum rekreacyjno-wypoczynkowe, w skład którego wejdą: baseny, sauny , SPA , fitness z siłownią, ogród zewnętrzny. Do dyspozycji gości hotelowych udostępniony zostanie garaż podziemny, zewnętrzny parking dla samochodów osobowych  oraz autokarów (1 stanowisko).

Hotel Walończyk
Autor: Religa Development Group

Zespół hotelowo-apartamentowy Walończyk w liczbach:

  • powierzchnia całkowita: 34566m2
  • powierzchnia zabudowy: 2911 m2 – budynek hotelowo-apartamentowy
  • powierzchnia dróg wewnętrznych i parkingów: 4529 m2
  • powierzchnia biologicznie czynna (tereny zielone): 25107 m2
  • liczba miejsc noclegowych – hotel: 112 osób
  • liczba miejsc noclegowych – apartamenty mieszkalne: 113
  • liczba miejsc w obrębie restauracji i barów hotelowych: 205 osób.
  • liczba miejsc parkingowych dla pojazdów osobowych: 104 + 20 (garaż)
  • liczba miejsc parkingowych dla autokarów: 1 stanowisko
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Czytaj więcej