Nowy biurowiec klasy A we Wrocławiu

2007-06-01 13:22
Silver Forum
Autor: brak danych

Silver Forum zlokalizowany jest w najbardziej atrakcyjnej dla biznesu zachodniej części Wrocławia, niecałe 2 km od Rynku. Inwestor, firma Archicom Atrium sp. z o.o., planuje zakończyć tą inwestycję w styczniu 2007 roku. Wrocław wzbogaci się wówczas o ponad 13 000 m2 nowoczenej powierzchni biurowej.

Całkowita powierzchnia użytkowa siedmiokondygnacyjnego bydynku wynosić będzie 21 150 m2. Na parterze przewidzano 1550 m2 przeznaczonych na cele usługowe i biurowe, natomiast na pozostałych kondygnacjach znajdować się będzie 13 100 m2 nowoczesnej powierzchni biurowej przeznaczonej na wynajem. W budynku przewidziano także pomieszczenia mogazynowe - 550 m2 w części podziemnej.

Silver Forum zaprojektowano w kształcie nierównoramiennej podkowy, otwartej na zachód. Wyznacza ona wewnętrzny dziedziniec dostępny poprzez pasaże i recepcje. Od wschodu znajduje się wejście do budynku i reprezentacyjna recepcja. Całość kompozycji akcentuje od strony ulicy Robotniczej efektowny narożnik w formie dwóch przeszklonych wież. Szkło antyrefleksyjne, stal i wysokiej klasy okładziny elewacyjne nadadzą budynkowi elegancki i reprezentacyjny charakter. Biurowiec został zaprojektowany tak, by w sposób optymalny i ekonomiczny realizować potrzeby najemców, zarówno w  zakresie standardowym, jak i specjalistycznych programów funkcjonalnych. Konstrukcja budynku o dużej rozpiętości oraz zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych umożliwia szybką adaptację do różnorodnych, zmieniających się potrzeb klientów. Odpowiednia głębokość traktów zapewnia elastyczną aranżację przestrzeni i doświetlenie pomieszczeń światłem dziennym. Optymalne rozmieszczenie pionów komunikacyjnych pozwala na maksymalne wykorzystanie powierzchni najmu i ograniczenie do minimum powierzchni wspólnych. Dodatkowo komfort pracy gwarantują: klimatyzacja, nowoczesne rozwiązania teleinformatyczne (światłowód), kontrola dostępu, TV przemysłowa. Integracja systemów niskoprądowych pozwala na efektywną i oszczędną eksploatację.
Sprawną komunikację pionową w budynku zapewnią dwa piony komunikacyjne wyposażone łącznie w pięć szybkobieżnych wind. Pomocnicza klatka schodowa, w lewym skrzydle zaspokaja wymogi przeciwpożarowe zwiększając elastyczność aranżacji powierzchni. Najemcy mają możliwość wynajmu do 2.500 m2 na jednej kondygnacji.  Projekt budynku uwzględnia również potrzeby osób niepełnosprawnych.  Zmotoryzowanych obsłużą trzy zespoły parkingów naziemnych na około 130 miejsc parkingowych oraz garaże podziemne na około 160 miejsc (razem ok. 290 miejsc parkingowych). Wysoki standard wykończenia wykorzystujący szkło, stal i wysokiej klasy okładziny elewacyjne, nada budynkowi elegancki wygląd. Reprezentacyjna recepcja z kontrolą dostępu i restauracja przy wejściu podniosą jego walory użytkowe. Możliwość wykończenia biur w systemie "pod klucz" (pełna adaptacja wraz z umeblowaniem) oraz rozliczenie tych kosztów w czynszu najmu, bez konieczności jednorazowego angażowania swoich środków jest niewątpliwym atutem dla przyszłych najemców. Biurowiec powstaje na działce o powierzchni 8 872 m2 zlokalizowanej pomiędzy ulicami Strzegomską, Smolecką i Robotniczą. Plac Strzegomski przylega bezpośrednio do największej we Wrocławiu arterii komunikacyjnej, jaką jest trzypasmowa ulica Legnicka, łącząca centrum miasta z istniejącą obwodnicą śródmiejską i przyszłą obwodnicą autostradową (planowana realizacja w roku 2008). Ulica Strzegomska jest obecnie najkrótszą drogą z centrum miasta do portu lotniczego. W przyszłości rolę tę ma przejąć zmodernizowana ulica Robotnicza. Zgodnie z planami miasta do roku 2010 ulica Smolecka zostanie przebudowana i połączona wiaduktem z ulicą Zaporoską stając się częścią Staromiejskiej obwodnicy Wrocławia. Wjazdy na teren nieruchomości przewidziano zarówno od ulicy Strzegomskiej/Legnickiej, jak i od ulicy Robotniczej. Własne parkingi na ok. 290 samochodów oraz położenie przy rozbudowanej sieci komunikacji zbiorowej powodują, że biurowiec Silver Forum jest położony bardzo atrakcyjnie również pod względem dostępności komunikacyjnej.

Oryginalna architektura biurowca, z dominantą w kształcie łuku, doskonale koresponduje z położonym po drugiej stronie placu oryginalnym poniemieckim schronem obrony przeciwlotniczej projektu architekta Richarda Konwiarza - autora Stadionu Olimpijskiego we Wrocławiu, współpracownika Maxa Berga. Projekt Silver Forum powstał w pracowni projektowej Archicom Studio, natomist za realizację inwestycji odpowiada Archicom RI sp. z o.o.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej