Metamorfoza placu dworcowego w Opolu. Zobacz, jak wygląda plac im. Kory Sipowicz

2024-02-20 16:00

Wcześniej przestrzeń przed dworcem kolejowym w Opolu służyła jako zaplecze budowy centrum przesiadkowego „Opole Główne”. Teraz zamiast pełnego błota placu mieszkańcy zyskali zielony skwer z alejkami, miejscem do zabaw i nasadzeniami roślinności. Na początku roku, decyzją opolan, przyjął on nazwę placu im. Kory.

Spis treści

  1. Plac dworcowy w Opolu stał się zielonym skwerem
  2. Kilkadziesiąt drzew tuż przy dworcu
  3. Zielony plac im. Kory Sipowicz 

Plac dworcowy w Opolu stał się zielonym skwerem

Pierwsze plany zagospodarowania przestrzeni przed dworcem pojawiły się już w 2018 r. Rozstrzygnięto wówczas ogólnopolski konkurs przebudowy placu. Spośród ponad 40 nadesłanych zgłoszeń komisja wybrała propozycję lokalnej pracowni SN Architekci. Zwycięska koncepcja zakładała utworzenie formy współczesnego zurbanizowanego parku miejskiego, który nie będzie wyznaczał wyraźnej granicy pomiędzy obszarami utwardzonymi a roślinnością.

Dworzec Metropolitalny w Lublinie

Kilkadziesiąt drzew tuż przy dworcu

Na początku 2023 roku rozpoczęto prace budowlane, a już po nieco ponad 11 miesiącach powstał atrakcyjny skwer, z alejkami, ławkami i placem zabaw. Nasadzono tu kilkadziesiąt drzew – wśród nich platany klonolistne oraz glediczje trójcierniowe. Ponadto pojawiły także rozplenice japońskie  oraz bylin cebulowych (czosnek olbrzymi).

Najbardziej charakterystycznym elementem placu im. Kory są jednak zielone pagórki – wypukłe, pokryte roślinnością okręgi. 

Projektowana strefa zielona placu dworcowego została zaprojektowana na siatce okręgów, którą wytyczają osie widokowe Dworca Głównego oraz Poczty. Strefę tę wyróżnia duża ilość rozbitej zieleni w postaci górek na okręgach, które tworzą wiele kameralnych przestrzeni półpublicznych dla różnych grup ludzi oraz funkcji. Zaprojektowano zarówno przestrzenie zacienione jak i nasłonecznione, miejsce spotkań w postaci „pawilonu odpoczynku”, a także plac zabaw dla dzieci, pagórki oraz wysoką zieleń dodatkowo izolującą akustycznie.

– Grupa SN Architekci

Tak przeobrażona, zielona przestrzeń placu dworcowego zachęca do odpoczynku nie tylko oczekujących na pociąg podróżnych, lecz także mieszkańców miasta.

Zobacz także:

Zielony plac im. Kory Sipowicz 

W styczniu 2024 roku przebudowana przestrzeń przed dworcem zyskała nazwę placu im. Kory.

Decyzję o wyborze patronki podjęli mieszkańcy Opola, którzy wzięli udział w otwartym plebiscycie. Podczas styczniowej sesji radni miasta jednogłośnie potwierdzili ten wybór.

Listen on Spreaker.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Tekst sponsorowany

Czytaj więcej