Energooszczędna inwestycja o niebanalnej architekturze - kompleks mieszkaniowy w Wiedniu

2010-04-11 22:42
Energooszczędny kompleks mieszkaniowy, Wiedeń
Autor: Schock Energooszczędny kompleks mieszkaniowy, Wiedeń

Przykładem energooszczędnej inwestycji o niebanalnej architekturze jest kompleks nowoczesnych bloków zlokalizowanych w prestiżowej dzielnicy mieszkalnej Favoriten w Wiedniu.

Energooszczędny kompleks mieszkaniowy, Wiedeń
Autor: Schock Energooszczędny kompleks mieszkaniowy, Wiedeń

Budynki, zaprojektowane przez biuro architektoniczne Rüdiger Lainer + Partner, wyróżniają się między innymi wychodzącymi daleko na zewnątrz dużymi balkonami, rozmieszczonymi w nietypowym układzie. Kompleks składa się z czterech, przekręconych względem siebie bloków mieszkalnych, które mają od 6 do 11 pięter. Na powierzchni 10 tysięcy m2 mieści się łącznie 250 komfortowych mieszkań o powierzchni od 55 do 120 m2. Pod kompleksem znajdują się piwnice oraz 254 miejsca parkingowe. Wszyscy mieszkańcy bloków mają dostęp do terenów rekreacyjnych, placów zabaw dla dzieci czy sauny na dachu. Cały kompleks spełnia wymagania domu niskoenergetycznego.

Niebieskie, żółte, pomarańczowe i turkusowe budowle o wysokich bądź nieco niższych segmentach, pomiędzy którymi występują małe i duże przestrzenie oraz alejki do spacerowania, tworzą niezwykły krajobraz architektoniczny w miejscu, gdzie tradycyjna zabudowa przestrzeni mieszkalnej jest niemal regułą. Architekci zaprojektowali także odważne łamańce i uskoki w ścianach, wzbogacając tym samym i tak już nietypową kompozycję. Wychodzące do środka dwupiętrowe oficyny - zwieńczone blankami (tzw. zęby typowe dla murów obronnych i baszt) i uszeregowane jedna obok drugiej - otaczają poszczególne bloki, zapewniając poczucie bezpieczeństwa i intymności mieszkańcom tego osiedla.

W kompleksie mieszkalnym granice między poszczególnymi budynkami tworzą tarasy, wcięcia i wystające werandy. Taka koncepcja, mimo dość gęsto ulokowanej zabudowy, oferuje mieszkańcom dużą swobodę, przestrzeń i nasłonecznienie. Rüdiger Lainer z biura architektonicznego Rüdiger Lainer + Partner wyjaśnia, że budynki zostały zaplanowane w ten sposób, by światło słoneczne dochodziło wszędzie przez co najmniej dwie – trzy godziny w ciągu dnia. Świadomie zrezygnowano z głębokich traktów, które rzucają cień.

Opracowanie łączenia konstrukcji obszernych balkonów i werand, które mają nawet do 3 m głębokości i 3 m szerokości, wymagało wyeliminowania mostków termicznych. W tym celu użyto łączników termoizolacyjnych Schöck Isokorb. Ich działanie polega na termicznym oddzielaniu poszczególnych elementów konstrukcji, przez co następuje redukcja mostków cieplnych (balkon uważany jest za jedno z miejsc o największych stratach ciepła), nie występują zawilgocenie i zagrzybienie ściany, rysy betonu wynikające ze skurczu i rozszerzalności na połączeniu płyty balkonowej i stropowej.

Projekt firmy Rüdiger Lainer + Partner został wyróżniony prestiżową Złotą Nagrodą w konkursie „best architects 10” w 2009 roku. Wyróżnienie to jest przyznawane przez niezależne jury najlepszym architektom z krajów niemieckojęzycznych.

Łącznik termoizolacyjny Schock Isokorb
Autor: Schock Łącznik termoizolacyjny Schock Isokorb
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Czytaj więcej