Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokują reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz Adblock, następnie Odśwież stronę
Przejdź do serwisu
adb_popup_graphic

Wnętrza komercyjne

Nowy budynek biurowy Vattenfalla w Sztokholmie. Wnętrza biura - ZDJĘCIA

Tagi:
aranżacja biura
,
nowoczesne biuro
,
projekt biura
,
Vattenfall

Już nie tylko szwedzka, ale międzynarodowa spółka energetyczna Vattenfall przeniosła się do nowego biura w Sztokholmie. Zamysłem firmy była bowiem realizacja swoistej triady: stworzyć nowoczesne biuro na światowym poziomie, w zgodzie z ekologicznymi trendami, a przede wszystkim nowy budynek biurowy miał być przyjazny dla pracowników. Czy to się udało?

Firma Vattenfall jeszcze do niedawna mieściła się w Sztokholmie pod trzema różnymi adresami. Teraz wszyscy pracownicy spółki, a jest ich przeszło 2000, przenieśli się do jednej wspólnej siedziby - nowoczesnego biura w Solnie.

Nowy budynek biurowy tworzą cztery odrębne skrzydła scalone atrium. Mają one odzwierciedlać cztery żywioły, a jednocześnie cztery źródła energii: ziemię, ogień, wiatr i woda. W skrzydłach urządzono biura – do każdego z nich dobrano inną tonację kolorystyczną, odpowiadającą danemu żywiołowi. Mimo odmienności kolorystycznej dla poszczególnych wnętrz biurowych, wyraźnie widać wspólny trend w urządzaniu wszystkich wnętrz. Dominują w nich proste, wręcz ascetyczne formy. Elementy wyposażenia stanowią kombinację kształtów prostych i zaokrąglonych. We wnętrzach królują naturalne materiały wykończeniowe. Zauważalne są podziały funkcjonalne wnętrz. Z powierzchni biurowej wyodrębniono praktyczne miejsca do pracy wymagające skupienia i miejsca mniej formalne, tworzące atmosferę bardziej przyjazną, wręcz domową. Wyróżnieniem dla nowych biur jest przede wszystkim przestronność, niemal nieograniczony dostęp naturalnego światła, ale także starannie dobrane i rozplanowane oświetlenie sztuczne.

Atrium jest sercem budynku. Ideą jego powstania było stworzenie elementu łączącego wszystkie żywioły pod szyldem firmy Vattenfall. To tętniące życiem, gwarne miejsce mniej lub bardziej formalnych spotkań. Na parterze atrium zaplanowano kawiarnię i restaurację, to tutaj można się zrelaksować i oderwać od pracy przy filiżance kawy.

W nowym biurowcu nie zapomniano także o pomieszczeniach na specjalne okazje. Projekt przewidział np. nowocześnie wyposażoną salę konferencyjną wygodnie mieszczącą bagatela 400 osób. Jak przystało na wzorowego pracodawcę, Vattenfall dba również o samopoczucie i sprawność fizyczną swoich pracowników. Bez żadnych ograniczeń mogą bowiem korzystać z urządzonych w nowym budynku: hali do ćwiczeń, siłowni oraz strefy wellness z basenem włącznie. Do dyspozycji pracowników, w każdej chwili, jest też wykwalifikowany masażysta. Któż nie chciałby pracować w takiej firmie?

Galeria
Pokaz slajdów:

Czytaj dalej:
  • 1
  • 2
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
W serwisie:
ZPR Media S.A.:
Serwisy internetowe:
Dom i ogród:
Architektura i budownictwo:
Styl życia:
Rozrywka, informacja:
Hobby i wypoczynek:
Wideo:
Zakupy:
Miesięcznik: