Zasady uzyskiwania uprawnień specjalisty w zakresie jakości energii elektrycznej

2014-09-22 18:36

Bardzo istotnego znaczenia w ostatnich latach nabiera kwestia jakości energii elektrycznej oraz kształcenia specjalistów w tym zakresie.

Pomocny jest tu ogólnoeuropejski program LPQI (Leonardo Power Quality Initiative), którego celem jest pogłębianie wiedzy i rozwiązywanie problemów związanych z jakością zasilania. W ramach przedsięwzięcia wypracowany został system szkoleń przygotowujących do uzyskania tytułu specjalisty w dziedzinie jakości energii elektrycznej 1, 2 i 3 stopnia (z ang. power quality expert-level 1, 2 and 3).

Powyższy certyfikat nadawany jest trzystopniowo w sposób hierarchiczny (każdy następny stopień uzyskuje się po zaliczeniu poprzedniego):

  • specjalista pierwszego stopnia,
  • specjalista drugiego stopnia,
  • specjalista trzeciego stopnia.

Tytuł uzyskuje się dwuetapowo poprzez:

  • zdobywanie wiedzy przez kandydatów,
  • weryfikację posiadanej wiedzy.

Obecnie rekomendowanymi sposobami zdobywania umiejętności są:

  • studia z uzyskaniem specjalizacji w zakresie jakości energii elektrycznej,
  • studia podyplomowe z programem pokrywającym się z 11 modułami LPQIVES (Leonardo Power Quality Initiative Vocational Education System), proponowane przez uczelnie,
  • seminaria prowadzone przez LPQIVES, które może organizować uczelnia lub stowarzyszenie naukowo-techniczne,
  • doświadczenie zdobyte w pracy w dziedzinie jakości energii, potwierdzone testem.

Specjaliści jakości zasilania uzyskują kompetencje w zakresie identyfikacji i rozwiązywania problemów związanych z jakością zasilania, a certyfikat stanowi potwierdzenie uzyskania kwalifikacji zawodowych. W kraju merytoryczny nadzór nad systemem szkoleń, według regulaminu przyjętego przez ZG SEP, sprawuje Polski Komitet Jakości i Efektywnego Użytkowania Energii Elektrycznej SEP. Należy nadmienić, że dotychczas certyfikat taki zdobyło w naszym kraju około 40 osób.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Czytaj więcej